Prețurile petrolului se mențin la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni, pe fondul îngrijorărilor legate de cererea din SUA și China și al unei posibile creșteri a aprovizionării din Libia, potrivit Reuters.
Această creștere a compensat retragerea masivă din stocurile americane și amânarea creșterilor de producție de către producătorii OPEC+.
Contractele futures pentru titeiul Brent au scăzut vineri cu 1 cent, stabilindu-se la 72,69 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu 5 cenți, sau 0,1%, ajungând la 69,15 dolari.
Acesta a fost cel mai scăzut preț de închidere pentru Brent din iunie 2023, pentru a doua zi consecutiv, și cel mai scăzut preț de închidere pentru WTI din decembrie 2023, pentru a treia zi consecutiv.
SUA a extras 6,9 milioane de barili de țiței din depozite în ultima săptămâna din august.
Un alt factor de susținere a prețurilor a venit din discuțiile dintre OPEC+ și aliații săi, conduși de Rusia, despre amânarea creșterilor de producție programate să înceapă în octombrie.
OPEC+ a fost de acord să amâne o creștere planificată a producției de petrol pentru lunile octombrie și noiembrie și a declarat că ar putea amâna sau inversa în continuare aceste creșteri, dacă va fi necesar.
Analiștii de la firma de investiții americane Jefferies au declarat că decizia OPEC+ are efectul de a reduce echilibrele din trimestrul al patrulea cu aproximativ 100.000 – 200.000 de barili pe zi și ar trebui să fie suficientă pentru a preveni acumulări semnificative, chiar dacă cererea din China nu se îmbunătățește.
În Libia, tancurilor petroliere li s-a permis să încarce țiței din depozitele membrului OPEC, deși producția rămâne redusă din cauza unui conflict politic legat de banca centrală și veniturile din petrol.