Inițiativa legislativă a cetățenilor pentru recuperarea către bugetul de stat a
marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale a fost publicată în Monitorul Oficial. Mai multe prevederi în acest sens au fost incluse într-un proiect de lege.
Conform acestui proiect, prin avere mare se înțelege totalitatea drepturilor patrimoniale ale unei persoane fizice a căror valoare depășește 1 milion euro, conform formularului de declarație pe propria răspundere prevăzut în normele metodologice emise de către Ministerul Finanțelor Publice.
Diferența problematică între averile mari și veniturile legale va fi considerată o discrepanță de cel puțin 100.000 euro.
Pentru aceste verificări, a fost propusă înființarea în cadrul Ministerului Finanțelor Publice a departamentului de verificare a marilor averi în cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală.
Direcția regională antifraudă fiscală va iniția o acțiune prealabilă ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, instituții specializate, precum și din oficiu pe baza unor corelări cu documente doveditoare. Sesizările primite de la cetățeni vor fi examinate numai dacă sunt scrise și semnate. Acțiunea prealabilă va începe după invitarea autorului sesizării la sediul Direcției regionale antifraudă fiscală, în scopul stabilirii veridicității sesizării.
Instanța de judecată va fi sesizată prin hotărârea comisiei de verificare. Probele administrate în fața comisiei de cercetare vor putea fi folosite pentru instanța de judecată.
Formularea cu rea-credință a unei sesizări cu privire la modul dobândirii averii de către o persoană va fi pedepsită cu închisoarea de la 3 ani la 5 ani.
Bunurile confiscate se vor valorifica prin vânzarea la licitație, sumele obținute făcându-se venit la bugetul de stat. Prețul de pornire a licitației nu poate fi mai mic decât valoarea bunului, stabilită de instanță pe bază de expertiză.
Consiliul Legislativ a avizat negativ inițiativa legislativă, însă avizul Consiliului este consultativ, continuarea procesului legislativ nefiind condiționată de felul avizului emis, Parlamentul fiind cel în măsură să decidă dacă va adopta sau nu o lege în forma propusă.