După temperarea din anul trecut a activității pe piața imobiliară din municipiul Craiova, anul acesta cererea de apartamente și-a reluat creșterea.
În special în ultimele luni, agenții imobiliari locali apreciază că cererea a crescut cu un procentaj cuprins între 10% și 15%.
Concomitent cu creșterea cererii s-a constatat și diminuarea ofertei de pe piață, situație ce a pus presiune asupra prețurilor. Ca urmare, s-au înregistrat majorări în medie cu 6 – 9% ale prețurilor apartamentelor vechi și noi din Craiova, după cum ne-a spus Geta Onescu, manager al Agenției RAI Imobiliare.
În ceea ce privește numărul de tranzacții, deși începutul anului trecut a fost marcat de o scădere, a două jumătate a anului a adus o revigorare. Această tendință de creștere a tranzacțiilor a continuat, în Craiova, în anul curent pe fondul creșterii accesului la finanțare față de 2023. Atât cererea, cât și numărul de tranzacții au crescut anul acesta.
Cererea de apartamente a crescut datorită unei ușoare scăderi a ratelor dobânzilor, stabilizării economiei și a revenirii încrederii oamenilor în piața imobiliară.
Preferințele cumpărătorilor pentru achiziționarea de apartamente par să fie împărțite între apartamentele vechi situate central și cele noi – mulți cumpărători preferă apartamentele vechi pentru facilitățiile oferite (școli, transport, apropierea de locul de muncă), pentru infrastructură.
În Craiova apartamentele noi sunt atrăgătoare pentru cei care caută locuințe moderne cu facilități: centrală termică, izolații eficiente termic și locuri de parcare, fiind preferate de familiile tinere care pun accent pe confort și calitate. Datorită acestor preferințe apartamentele noi câștigă teren.
Anul acesta, în Craiova dezvoltatorii imobiliari au ajustat și au variat prețurile în funcție de locație, tip de apartament și stadiul proiectului, pentru a impulsiona vânzările. Mulți dintre ei au oferit reduceri sau au inclus facilități – loc de parcare sau mobilier – mai ales pentru proiectele în faza de construire. Prețurile apartamenteleor noi au crescut cu aproximativ 8%, față de anul anterior, iar cele vechi cu 5%.
În zonele centrale, apartamentele cu două camere în bloc vechi au prețurile cuprinse între 80.000 și 100.000 de euro în funcție de stare și dotări.
În bloc nou, un apartament cu două camere costă între 120.000 și 140.000 euro, în funcție de finisaje și facilitatiile oferite.
De exemplu, în zona Brazda lui Novac prețurile pentru locuințe în blocuri vechi sunt cuprinse între 65.000 și 85.000 euro, iar pentru cele din blocuri noi între 90.000 și 110.000 euro.
În Craiovița, prețurile locuințelor din blocurile vechi variază 60.000 și 80.000 de euro, iar ale celor din blocurile noi între 85.000 și 100.000 euro. Aceste prețuri pot varia în funcție de negocieri sau de condițiile pieței imobiliare, la momentul achiziției.
În prezent, oferta de apartamente din Craiova nu este la fel de bogată și diversă ca în anii anteriori pentru a satisface cererea cumpărătorilor. De aceea s-a ajuns la o creștere a prețurilor și la o piață imobiliară mai competitivă.
Stocurile de apartamente noi nevândute în zona Craiovei nu sunt foarte mari, însă este o oferta considerabilă, mai ales în proiectele noi, dezvoltatorii construind destul de mult în ultimii ani.
”Nu putem spune că există un exces de apartamente noi, dar piața din Craiova are disponibilitate pentru proiecte noi, iar dezvoltatorii încearcă să atragă cumpărătorii cu diverse oferte”, subliniază doamna Onescu.
Numărul celor care cumpără anul acesta pentru investiție este mai scăzut ca în anii anteriori, dar există interes pentru plasarea economiilor în imobiliare.
Investițiile imobiliare încă rămân o opțiune atractivă, apartamentele putând fi închiriate și asigurând venituri pasive pe termen lung.
Există și investitori care cumpără apartamente cu scopul de a le revinde pe măsură ce piața poate crește. Deși în Craiova dezvoltatorii oferă facilități și pachete promoționale, decizia cumpărătorilor este mai prudentă și mai bine calculată, cu un interes mai redus în comparație cu anii de boom imobiliar, dar există totuși un segment de investiție.
Cam 60 – 70% dintre clienții agenției cumpără pentru locuință personală și 30% pentru investiție.
Dintre aceștia, 65 – 70% apelează la credite ipotecare, iar circa 15% cumpără cu cash. Aproximativ 10% apelează la rate la dezvoltator pentru proiecte în stadiul incipient. Aceste procente pot varia în funcție de condițiile oferite.
Pentru următorul an evoluția cererii de apartamente poate depinde de mai mulți factori economici, cum sunt creșterea numărului de locuri de muncă, dezvoltarea proiectelor de infrastructură, evoluția ratelor dobânzilor. Creșterea prețurilor materialelor de construcție poate duce la creșterea prețurilor pentru apartamentele noi, consideră Geta Onescu, managerul Agenției RAI Imobiliare.