Oferte locuri de munca top

Ordonanta de austeritate a fost aprobata de Guvern

Ordonanța ”de austeritate” urmărește eficientizarea cheltuielilor publice, susține premierul Marcel Ciolacu. El a declarat astăzi: ”Deși este an electoral, eu și Guvernul României nu putem să asistăm la modul în care se consumă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!”

O altă prioritate a noii ordonanțe este susținerea investițiilor autorităților locale.

Guvernul va permite acestora să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare.

”Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la un miliard la două miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi”, a mai spus premierul. (OUG atașată la finalul știrii)

Măsurile pentru reducerea deficitului bugetar

Între măsurile pentru reducerea deficitului bugetar prevăzute în noua ordonanță este și limitarea acordării unor drepturi de care beneficiază anumite categorii de personal din sectorul bugetar (stimulente acordate din fonduri externe nerambursabile, decontarea cheltuielilor de transport la plecarea în concediu).

De asemena, vor fi reglementate emiterea și plata titlurilor de despăgubire emise în baza legislației în domeniul despăgubirilor proprietății.

Unele reglementări vor asigura o conduită prudentă în ceea ce privește deschiderile de credite și plăți efectuate de către autoritățile publice.

Vor fi suspendate anumite reglementări în domeniul ocupării posturilor vacante, respectiv reorganizării autorităților și instituțiilor publice.

Ordonatorii principali de credite vor fi autorizați să efectueze virări de credite de angajament si credite bugetare în vederea asigurării necesităţilor de finanţare curente.

Ministerul Finanțelor va solicita ordonatorilor principali de credite disponibilizarea la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a economiilor constatate din analiza execuţiei bugetare.

Din Fondul de rezervă bugetară vor fi alocate fonduri numai în situaţia în care la nivelul ordonatorului principal de credite nu este posibilă asigurarea acestora prin modificarea repartizării pe trimestre a bugetului aprobat sau prin virări de credite de angajament și credite bugetare, inclusiv în condițiile reglementate prin noua ordonanță.

Va fi majorat de la 1 miliarde lei la 2 miliare de lei plafonul de contractare de împrumuturi pentru unităţile administrativ – teritoriale.

De asemenea, va fi majorat plafonul de contractare a împrumuturilor de către unitățile administrativ – teritoriale cu suma de 1,5 miliarde lei, precum și a plafonului de tragere cu suma de 700 milioane lei.

Guvernul a reglementat modalitatea de utilizare la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale a excedentului anilor precedenți, precum și a sumelor neutilizate pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, precum și unele măsuri cu privire la rectificările bugetelor autorităților locale.

 

 

Descarcati aici

 

 

OUG 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus