Oferte locuri de munca top

Bonificatie pentru firmele care isi platesc la timp impozitele catre stat

Statul va anula dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru plata datoriilor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Totodată, va acorda o bonificație pentru firmele care își plătesc la timp impozitele către stat.

Măsurile sunt incluse într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finanțelor și intrat în consultare publică.

Bonificația de 3% va fi acordată din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.

În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului.

Bonificația nu se aplică în cazul în care la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, contribuabilii datorează impozit minim pe cifra de afaceri.

Anularea dobânzilor și penalităților de întârziere

Sunt vizate toate categoriile de debitori, persoane fizice și juridice, inclusiv persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.

Astfel, urmează să fie anulate:

– toate dobânzile și penalitățile pentru datoriile restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF

– cele declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF,

– cele pentru datoriile cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și stinse până la această dată,

Vor fi anulate și penalitățile stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență, cu următoarele condiții:

– diferențele de obligații bugetare principale să fie achitate în termenul de plată stabilit prin decizia de impunere;

– cererea de anulare a accesoriilor să fie depusă în 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, sub sancțiunea decăderii.

Fiecare anulare are condițiile ei de aplicare.

Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice

O altă facilitate fiscală prevede ca în cazul debitorilor, persoane fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere și care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, să se acorde:

– anularea unui procent de 50 % din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;

– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În cazul debitorilor care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75 % până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se va acorda:

– anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;

– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus