Ce se schimba in programul Casa Verde Fotovoltaice

Noi schimbări vor fi aduse programului Casa verde fotovoltaice ce vor fi valabile începând cu intrarea în vigoare a noului ghid de finanțare, intrat în consultare publică.

O noutate o reprezintă faptul că vor fi alocate fonduri suplimentare pentru achiziționarea instalațiilor de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile. Achiziționarea bateriilor pentru un sistem fotovoltaic este esențială pentru stocarea energiei generate de panouri în timpul zilei, permițând utilizarea acesteia pe timpul nopții sau în condiții meteorologice nefavorabile. Aceste baterii cresc autonomia și independența energetică a utilizatorului față de rețeaua electrică, asigurând continuitatea furnizării energiei chiar și în cazul unor pene de curent. De asemenea, bateriile permit o gestionare mai eficientă a consumului de energie, folosind energia stocată în momentele de vârf și reducând necesitatea achiziționării de energie suplimentară la prețuri mai mari.

Beneficiarul va avea obligația să stocheze cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile, prin montarea unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile cu baterii.

AFM va acorda finanțări în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile cu baterii, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.

Vor fi eligibile cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem complet de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW și cheltuielile cu instalațiile de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Instalatorii validați vor avea posibilitatea să solicite clarificări în procesul de analiză a documentelor încărcate în aplicație, în cazurile în care nu se poate stabili cu certitudine eligibilitatea solicitantului ori a proiectului.

AFM nu va acorda finanțare numai pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, ori numai pentru achiziționarea și montarea unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile

Amintim faptul că sunt eligibili în cadrul programului persoanele fizice și unitățile de cult.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus