Oferte locuri de munca top

Siderurgia romaneasca ar urma sa fie revitalizata cu ajutor de stat

O schemă de ajutor de stat în vederea sprijinirii sectorului siderurgic urmează să fie elaborată de către Ministerul Economiei. Acesta pentru a evita plasarea industriei siderurgice din România în dezavantaj competitiv față de competitorii din celelalte state membre UE.

Actualmente Ministerul Economiei dispune de un buget de circa 80 milioane euro destinat acestei scheme, dar reprezentanții săi estimează că acesta se va dovedi insuficient.

Pe baza evaluării expresiilor de interes primite în cadrul consultării, bugetul ar trebui să fie majorat la circa 280 milioane de euro, aspect ce ar urma să fie luat în considerare la proxima rectificare bugetară. Perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2025 – 2030.

Ministerul Economiei a cerut Guvernului să fie mandatat să inițieze actul normativ prin care se va acorda ajutorul de stat și să parcurgă procedurile în vederea obținerii deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene.

Totodată, a solicitat suplimentarea bugetului ministerului aferent schemei de ajutor de stat, la proxima rectificare bugetară, cu suma de circa 200 milioane de euro.

Industria siderurgică este un sector vital al economiei naționale, produsele din oțel fiind esențiale pentru multe produse din alte sectoare, precum industria auto, inginerie mecanică, construcții, utilaje și echipamente necesare pentru exploatarea surselor regenerabile de energie, bunuri de uz casnic, ambalaje, dispozitive medicale, sisteme sanitare, apărare.

De asemenea contribuie, prin dezvoltarea de noi materiale și soluții necesare – de exemplu, pentru fabricarea de turbine eoliene, vehicule electrice sau transport de hidrogen – la facilitarea tranziției ecologice a întregii industrii din România.

Tranziția la neutralitatea climatică a sectorului siderurgic presupune construcția de instalații noi (greenfield) și/sau modernizarea instalațiilor existente, alimentarea cu energie din surse regenerabile și ulterior, în funcție de dezvoltarea producției de hidrogen la nivel național și a infrastructurii conexe, cu hidrogen.

Statele Membre pe teritoriul cărora își desfășoară activitatea întreprinderi mari din sectorul siderurgic – Germania, Franța, Belgia, Luxemburg, Spania – au acordat ajutoare de stat semnificative pentru decarbonizarea activității acestora.

Totodată Slovacia, Austria, Ungaria și Italia au acordat ajutoare de stat în același scop sau pentru tranziția către industrii cu emisii zero către diverse sectoare industriale.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus