Oferte locuri de munca top

Hidrocentrala pe Olt, la Cornetu – Avrig, ar putea fi finalizata

Pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig urmează să fie demarate procedurile de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropiere al obiectivului, conform unui proiect legislativ.

Proiectul a fost aprobat prin Decretul Consiliului de Stat în 1989 iar execuția acestuia a fost aprobată în 1990 de Ministerul Energiei Electrice.

Obiectivul este situat în zona administrativă a județelor Sibiu și Vâlcea, asigurând folosința complexă a debitelor afluenților de dreapta și stânga a râului Olt, pe sectorul Olt Defileu, pe teritoriul administrativ al comunelor Racovița și Câineni din județul Vâlcea și Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița și Avrig din județul Sibiu.

Amenajarea hidroenergetică a fost concepută în 5 trepte de cădere, cu biefuri conjugate, fiecare treaptă fiind de tipul centrala-baraj cu lac de acumulare îndiguit. Schema de amenajare cuprinde 5 centrale hidroelectrice (CHE) Lotrioara, Câineni, Robești, Racoviță și Cornetu.

Finalizarea lucrărilor rest de executat este condiționată de adoptarea de către Guvern a

Hotărârii de aprobare a amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropiere a

imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropiere.

Guvernul urmează să aprobe amplasamentul acestei lucrări de utilitate publică de interes național în suprafață de 1.096,4412 ha.

Astfel, vor fi expropriate 3.013 de imobile în suprafață totală de 7.605.016 mp, situate pe raza UAT Avrig, Racovița, Tălmaciu, Turnu Roșu și Boița din județul Sibiu, respectiv UAT Câineni și Racovița din județul Vâlcea. Valoarea exproprierii este de peste 18,49 milioane lei.

Suma se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei aprobat cu această destinație pe anul 2024 prin Legea bugetului de stat.

Potrivit Rapoartelor EPI, întocmite de expertul ANEVAR Appraisal&Valuation SA, există o suprapunere a coridorului „Autostrada Sibiu – Pitești. Secțiunea 2 Boița – Cornetu” peste coridorul AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig, suprapunere ce afectează un număr de 104 imobile în suprafață totală de 837.018 mp.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus