Oferte locuri de munca top

Germania: Valul de optimism de la inceputul anului a disparut in mare parte

Cu o a patra scădere lunară consecutivă în august, indicele Ifo care măsoară climatul de afaceri în Germania este o altă ilustrare a stagnării fără sfârșit a economiei germane.

Conform analiștilor ING Think, încă nu poate fi observată vreo redresare.

Indicele Ifo și-a continuat tendința recentă descendentă, scăzând la 86,6 în august, de la 87,0 în iulie.

În lumina scăderii de astăzi, valul anterior de optimism experimentat la începutul anului a dispărut în mare parte, subliniază analiștii ING Think.

Scăderea din august a fost determinată de o evaluare actuală mai slabă și de așteptările în scădere.

Stagnarea fără sfârșit

Economia germană pare să se întoarcă acolo unde era acum un an: întârziere în creștere a zonei euro, cu mici semne de îmbunătățire iminentă.

Săptămâna trecută, indicele PMI din iulie a arătat deja un început slab al trimestrului al treilea, iar indicele Ifo de astăzi demonstrează că în prezent există foarte puține motive pentru optimism.

Speranța ciclică ce a acaparat economia germană în primele luni ale anului a dispărut, în principal din cauza unei economii globale mai slabe, dar și din cauza temerilor de răcire a economiei SUA, a tensiunilor geopolitice continue și a incertitudinii politicii interne.

În plus, numărul tot mai mare de insolvențe și anunțuri individuale ale companiilor cu privire la viitoarele restructurari de locuri de muncă încă atârnă ca Sabia lui Damocles peste ceea ce a fost unul dintre puținele bastioane ale economiei din ultimii ani: piața muncii.

Totuși, oricât de deprimant este acest nou val de indicatori în scădere, nu sunt excluse potențialele surprize pozitive în a doua jumătate a anului, subliniază analiștii citați.

În timp ce cea mai mare creștere a salariilor reale din mai mult de un deceniu ar putea deschide portofelele consumatorilor germani, în ciuda temerilor tot mai mari de pierdere a locurilor de muncă, producția industrială este cea care ar putea veni în ajutor.

Stocurile au fost de mult timp la niveluri fără precedent de ridicate. Este nevoie doar de o mică îmbunătățire a comenzilor industriale pentru a crește din nou producția industrială.

Cel mai recent lot de indicatori care reflectă percepțiile pieței este o altă ilustrare a ceea ce înseamnă să fii în mijlocul vântului contrar ciclic și al schimbărilor structurale.

Acesta nu este un ciclu tipic de manuale, ci mai degrabă o perioadă fără precedent de stagnare de facto. ”Nu o face mai bună, dar poate fi mai ușor de înțeles”, mai spun analiștii de la ING Think.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus