Oferte locuri de munca top

Cine ar putea fi scutit de plata impozitului pe venit

O nouă propunere legislativă a fost înaintată în vederea scutirii de la plata impozitului pe venit a unei anumite categorii de salariați.

Măsura, susțin inițiatorii proiectului de lege, ar contribui la diminuarea ratei șomajului din rândul tinerilor din țara noastră.

Noile prevederile legislative vizează modificarea Codului fiscal.

Astfel, ar putea fi scutiți de la plata impozitului pentru veniturile din salarii și cele asimilate salariilor, precum și a contribuțiilor aferente, timp de 24 luni, persoanele care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor pentru prima data pe piața forței de muncă, aferente salariului minim brut pe țară.
Aceeași scutire ar putea fi aplicată inclusiv pentru elevii, ucenicii și studenții care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.

Totodată, a fost propusă inclusiv scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate și reducerea celor sociale pentru elevii, ucenicii și studenții care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor în regim de lucru cu normă parțială.

Valoarea contributiilor și a impozitului pe venit raportate la salariul minim brut pe țară garantat în plată de 3.700 lei este de 1,337 lei.

Propunerea legislativă este înregistrată la Senat pentru dezbatere, de către un grup de parlamentari USR.

În ceea ce privește șomajul total din țara noastră, în luna mai 2024, rata șomajului fost de 5,4%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna aprilie 2024.

Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (20,5%) în rîândul tinerilor (15 – 24 ani).

În anul 2022 peste 18.000 de tineri (persoane până în 24 de ani) au părăsit definitiv țara, mai mulți cu 6.000 decâ în anul anterior. Peste 50% dintre ei pleacă din motive economice (nivelul de trai scăzut – 31%; lipsa locurilor de muncă – 21,8%), arată inițiatorii noului proiect legislativ.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus