Ce este modelarea 3D?
În termeni tehnici, modelarea 3D poate fi definită ca dezvoltarea unei reprezentări tridimensionale a unor obiecte sau clădiri cu ajutorul unui software specializat prin manipularea marginilor, vârfurilor și poligoanelor într-un spațiu 3D simulat. Altfel spus, această procedură reușește să redea un obiect sau o clădire în trei dimensiuni în baza unor coordonate matematice bine alese. Scopul: pentru a analiza și modifica mult mai ușor anumite aspecte care vor eficientiza procedurile ulterioare de lucru.
O soluție din ce în ce mai utilizată atât în realizarea planurilor de construcții, cât și în proiecte arhitecturale de mare amploare, modelarea 3D a devenit rapid unul dintre cele mai importante instrumente folosite de specialiști din numeroase industrii. Acest lucru se datorează faptului că este o soluție cu ajutorul căreia datele spațiale obținute prin scanare 3D sunt transformate în livrabile. Acestea pot fi exploatate în vederea schitarii unor planuri complexe de reamenajare, renovare, utilizare optimă a spațiului, randare, măsurare sau proiectare, cu un nivel ridicat de precizie.
În ce situații se poate utiliza această metodă?
Modelarea 3D este o abordare de lucru ce poate fi utilizată în diferite arii din domeniul construcțiilor și designului interior.
Această metodă s-a dovedit a fi eficientă în foarte multe cazuri, de la lucrări arhitecturale și până la utilizarea lor in industria filmelor și a jocurilor video. Pe scurt, prin modelare 3D se pot obține:
- reprezentări ale unor apartamente, bungalouri, stațiuni, centre comerciale, hoteluri, școli, universități, restaurante, spitale, clădiri rezidențiale, etc.
- proiecte elaborate pentru construcții industriale;
- livrabile pentru designul interior, lucrări de artă (poduri, viaducte, tuneluri), situri arheologice, căi de comunicații (drumuri/căi ferate);
- planuri și secțiuni 2D detaliate pentru componente specifice ale unor clădiri;
- animații și tururi virtuale pentru cladiri
De ce să optezi pentru dezvoltarea unui model tridimensional al clădirii?
Digitalizarea a venit cu nenumărate soluții de eficientizare a activității inclusiv în domeniile tehnice și arhitecturale. Astăzi, ce altădată se realiza doar cu creionul pe hârtie de calc, poate fi obținut într-un timp scurt, cu introducerea unor coordonate într-un sistem de maximă precizie. Asta înseamnă că prin abordarea unei metode de lucru digitale, se economisește timp în obtinerea modelelor 3D ale cladirilor existente, în timp ce gradul de precizie este ridicat, reducând la minimum riscul de eroare.
Se obțin rapid planuri și secțiuni 3D detaliate pentru fiecare componentă a clădirii. Se poate modela orice tip de suprafață, urmând ca aceasta să fie transpusă într-un model 3D care vizează formate universal agreate de către utilizatori.
Tipuri de modele 3D pe care le poți obține
Important de menționat este faptul că această procedură poate fi utilizată în diverse domenii de activitate, realizând livrabile diferite în funcție de nevoi. După colectarea datelor scanate, prin modelare se obțin modele care aproximează fidel forma și dimensiunea obiectului/clădirii într-un spațiu 3D simulat. Poți obține așadar modele:
- mesh – printr-o rețea continuă de triunghiuri se obține o suprafață (mesh) care replică obiectul scanat;
- de tip solid – diferite elemente ale construcției sau ale obiectului studiat sunt aproximate cu ajutorul unor forme geometrice tridimensionale;
- solid – BIM – o variantă îmbunătățită a tipului anterior, acesta aduce în plus și atribute descriptive obiectului replicat;
- digital twin – preia informații din lumea reală și le redă în mod digital ca o replică exactă a obiectului sau a construcției date.
Modelele 3️D de tip solid și BIM sunt construite la diferite grade de detaliere (LOD) în funcție de specificățiile solicitate de beneficiar. Cele mai uzuale nivele de detaliere sunt LOD 100, 200, 300.
Modelul 3D poate fi realizat în format Revit, Rhino, Arhicad și exportant în IFC, .dwg, .obj, .stl sau alte formate solicitate de beneficiar.
Echipa Xplorate Group facilitează experiența de modelare 3D pe norul de puncte cu ajutorul ArchiCAD, furnizând modele native Archicad în format .pla și .pln, realizate pe baza norilor de puncte rezultate din scanările 3D.