Solplanet x AeroFix

Industria: Afaceri in crestere, dar comenzi noi in scadere, in primul semestru

Afacerile din industrie au crescut în primul semestru din acest an, dar perspectiva evoluției în continuare nu este tocmai roz.

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică arată că cifra de afaceri a crescut, dar comenzile noi sunt în scădere.

Cifra de afaceri din industrie, în creștere

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,8%, în luna iunie faţă de luna similară din anul precedent, datorită creșterii înregistrate în industria prelucrătoare 3,6%.

În același timp, industria extractivă a scăzut cu 16,5%.

Pe marile grupe industriale, creșteri au înregistrat: industria energetică (+7,2%), industria bunurilor de capital (+6,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,4%) și industria bunurilor de uz curent (+0,5%).

Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 1,0%.

În primul semestru față de semestrul I al anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 3,8%. Aceasta datorită creșterii industriei prelucrătoare (+4,7%).

Industria extractivă a scăzut cu 15,9%.

Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,1%), industria bunurilor de uz curent (+2,0%), industria energetică (+1,4%) și industria bunurilor intermediare (+1,1%).

Scad comenzile noi din industria prelucrătoare

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali în prima lună din vară comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut.

Scăderea a fost de 3,4% și a fost provocată de variațiile negative înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-16,2%), industria bunurilor de uz curent (-8,7%), industria bunurilor intermediare (-5,7%) și în industria bunurilor de capital (-0,5%).

În primul semestru, comparativ cu semestrul I al anului trecut, s-au înregistrat scăderi ale comenzilor noi în industria bunurilor de uz curent (-5,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-5,7%), precum şi industria bunurilor intermediare (-4,9%).

Per ansamblul industriei, comenzile noi aproape au stagnat (0,2%), scăderile fiind compensate de creșterea celor din industria bunurilor de capital (+4,2%).

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus