Oferte locuri de munca top

Germania: Deficitul de muncitori calificati in constructii – una dintre cele mai mari provocari din istoria tarii

Industria germană a construcțiilor se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări din istoria sa: deficitul de muncitori calificați.

O varietate de factori, cum ar fi îmbătrânirea forței de muncă și complexitatea tot mai mare a proiectelor de construcții, au dus la o lipsă gravă de muncitori calificați.

Pentru a rezolva această problemă, companiile germane de construcții se bazează din ce în ce mai mult pe recrutarea de muncitori calificați din străinătate, arată publicația de specialitate Bi-Medien din Germania.

Potrivit Asociației Germane a Industriei Construcțiilor (HDB), industria construcțiilor va avea un deficit de peste 100.000 de muncitori până în 2030.

Tim-Oliver Müller, director general al HDB, rezumă: „Pentru tot mai multe companii din industrie, recrutarea de muncitori calificați reprezintă și cel mai mare risc pentru continuarea activității lor economice.”

Asociația salută, prin urmare, abordarea interdepartamentală a guvernului federal de a lua măsuri țintite pentru a combate deficitul de muncitori calificați.

Peste un sfert din firmele germane de construcții se plâng de lipsa muncitorilor calificați

În industria construcțiilor, peste un sfert din companii se plâng de lipsa muncitorilor calificați.

Deficitul a scăzut ușor anul acesta pe fondul slăbirii economice. Dar, expertul ifo, Klaus Wohlrabe spune că economia în slăbire reduce pe termen scurt cererea de muncitori calificați, „însă problema fundamentală rămâne.” Când economia își va reveni, deficitul va crește din nou. În plus, schimbările demografice vor agrava și mai mult problema în anii următori.

Asociația Federală a Întreprinderilor Mijlocii din Construcții (BVMB) a subliniat, de asemenea, necesitatea urgentă de a accelera procedurile pentru recunoașterea calificării muncitorilor străini.

Un alt aspect important în abordarea deficitului de muncitori calificați este îmbunătățirea condițiilor de muncă din industria construcțiilor. Diverse asociații cer, de asemenea, ore de lucru mai flexibile și o ajustare a Legii privind Orele de Lucru la nevoile industriei.

În plus, pare clar că și companiile trebuie să își intensifice eforturile pentru a integra cu succes muncitorii calificați străini și a-i păstra pe termen lung, spun jurnaliștii germani ai publicației citate.

Ei dau ca exemplu firma Züblin AG, premiată cu Premiul German pentru Muncitori Calificați pentru angajamentul său în privința imigrației muncitorilor calificați.

Züblin AG și-a profesionalizat măsurile de achiziție a muncitorilor calificați străini în urmă cu aproximativ șapte ani și se bazează pe un proces de achiziție și integrare structurat. Acest proces este împărțit în trei faze: preintegrare, integrare și postintegrare. În faza de preintegrare, contactul începe în țara de origine, unde Züblin sprijină activ muncitorii calificați potențiali. Aceasta include colectarea documentelor necesare pentru obținerea unui permis de muncă și discuțiile inițiale. În timpul integrării, compania organizează intrarea și însoțește noii angajați la întâlnirile oficiale. Un mentor este la dispoziție pentru a-i sprijini, iar compania oferă și cursuri de formare și cursuri de germană adaptate nevoilor lor. Chiar și după perioada de inițiere, compania continuă să sprijine noii colegi în cadrul postintegrării, de exemplu, în construirea unei rețele și aducerea familiilor lor.

Züblin recrutează muncitori calificați din Europa de Est

Tom Löschner, Director Tehnic al Diviziei Est de la Züblin, subliniază importanța colaborării respectuoase și crearea unor locuri de muncă atractive. Procesul personalizat permite Züblin să integreze optim noii specialiști și să-i mențină în companie pe termen lung.

În special, muncitorii în beton armat, zidarii și dulgherii sunt pe lista de dorințe a grupului.

Compania recrutează muncitori calificați din Europa de Est, printre altele. Odată ajunși în Germania, abilitățile lor manuale sunt determinate în activitatea de zi cu zi pe șantier și se vede unde trebuie să fie promovați.

Firma de construcții drumuri Storz colaborează cu Camera de Meșteșuguri

Grupul de companii J. Friedrich Storz a integrat, de asemenea, cu succes muncitori străini, în special prin angajarea de ucenici.

Recrutarea ucenicilor are loc în contextul programului Camerei de Meșteșuguri din Freiburg „Din India în Sudul Badenului – Ucenici pentru Meșteșuguri”. În 2022, 13 ucenici indieni au început ucenicia în meseria de măcelar ca parte a acestui program.

Anul trecut, programul a fost extins la meseriile de muncitori în beton, constructori de drumuri, zidari, mecatroniști și ingineri electroniști.

Sosirea ucenicilor a necesitat o pregătire amănunțită din partea companiei Storz, inclusiv interviuri prin videoconferință, organizarea călătoriei și ajutor în găsirea unui loc de cazare. Chiar și după intrarea în țară, ucenicii sunt sprijiniți intensiv și primesc asistență pentru a se integra în viața de muncă de zi cu zi.

Feedback-ul pozitiv din partea managerilor de sucursale și nivelul ridicat de motivație al ucenicilor străini demonstrează succesul acestei strategii.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus