Solplanet x AeroFix

Demolarea stadionului Paltinisan, amanata de Guvern

Guvernul urma să aprobe astăzi desființarea Stadionului ”Dan Păltinișan” din Timișoara pentru a face loc construirii altuia cu o capacitate de 30.000 locuri.

Totuși, proiectul de Hotărâre de Guvern a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.

Construcția suferă de deficiențe de conformare, respectiv prezența masivului rambleu de pământ, ce împiedică orice fel de intervenții de extindere și îmbunătățire. De asemenea, există riscul de tasare a straturilor de pământ ce susțin tribunele.

Stadionul datează din anul 1963, făcând parte din generația stadioanelor construite pe modelul sovietic, realizate cu tribune susținute de rambleuri de pământ.

Construcțiile ce urmează să fie demolate au suprafața construită de 57.950 mp

Stadionul nou propus pe amplasamentul din strada Ștefan Covaci nr.1 va fi de tipul celor dedicate fotbalului, fără pistă de atletism, cu tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat. Este, însă, gândit pentru a putea găzdui și alte tipuri de evenimente non sportive, de tipul spectacolelor cu număr mare de public, concerte, etc.

Valoarea totală a investiției a fost estiamtă la 836.949 mii lei, inclusiv TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții și montaj este de 630.917 mii lei.

finanțarea se va realiza de către ministerul dezvoltării din fonduri alocate anual din bugetul de stat și de către beneficiarul final U.A.T. Județul Timiș, din bugetul propriu,

Durata de realizare este de 30 de luni.

Tribunele pentru spectatori sunt divizate în două inele: superior și inferior, între care se află inelul intermediar cu rol de distribuție către sectoarele cu scaune pentru spectatori:

* Tribuna 1 : regim de înălțime S+P+6E + gradene acoperite:

–  Subsolul tribunei 1, aprox. 8000 mp, adăpostește parcarea pentru publicul VIP și parțial pentru presă, gospodăria de incendiu, centrala termică, alte spații conexe și funcționale:

–  Parterul tribunei 1: spații pentru sportivi, precum și funcțiuni conexe desfășurării meciurilor, spații pentru presă (conferințe, lucru presa scrisă și fotografii), sistemele de securitate meciuri, birouri organizator, birouri administrative ale clubului, etc.

–  Etajele 1 si 2 ale tribunei : spații VIP (primire, acces, food court, etc.)

–  Etajele 3 si 4: spații pentru spectatorii VIP 0 – lojele, etc.

–  Etajele 5 și 6: spații pentru presă pe perioada meciurilor, presa scrisă, presa radio/tv, încăperi pentru supravegherea incintei stadionului și regia spectacolelor, etc.

* Tribuna 2 : are regimul de înălțime P+2E + gradene acoperite și este destinată publicului general; În incinta stadionului, sunt prevăzute o serie de spații funcționale:

–  Spații pentru spectatori (publicul general, publicul VIP, persoane cu handicap locomotor, etc.);

–  Spații de servire (public general, VIP1, VIP 0, etc.) ;

–  Spații conexe pentru securitate și prim ajutor;

–  Spații și dotări pentru sportivi și oficiali (vestiare sportivi, vestiare antrenori, camera și vestiare arbitrii, camera oficiali, sala ședințe coordonare, punct, antidrog, prim ajutor/cabinet medical, săli de antrenament, etc.);

–  Spații și dotări pentru presă : boxa presei, masa presei, sala conferințe de presă, presa radio/TV, camere TV;

–  Alte spații : spații organizator competiții, spații administrative, spații tehnice, spații complementare, etc.

–  Tuneluri și zone de acces (acces auto, acces public, mașini de intervenții, etc).

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus