Strategia Industrială a României, propusă de Guvern, definește viziunea națională asupra politicii industriale și prevede intervenții de sprijin pentru sectorul industrial ca urmare a procesului de adaptare la dubla tranziție, digitală și verde.
De asemenea, planul de acțiune al strategiei propune priorități și acțiuni care să răspundă schimbărilor structurale la nivel industrial din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială, Industrie 4.0, tendințe cu un impact semnificativ asupra ratei de ocupare și de pregătire a forței de muncă.
Proiectul Strategiei a fost lansat în dezbatere publică.
Documentul precizează sub-capitalizarea cronică a companiilor românești. Firmele care au capitaluri negative reprezintă aproape o treime din totalul firmelor. Necesarul de recapitalizare se situează la un nivel ridicat (136 miliarde lei, respectiv 11,6% din PIB). Conform BNR, majoritatea companiilor locale își asigură necesarul de finanțare din resursele proprii.
Creșterea accelerată a ratelor de dobândă bancară pe fondul accentuării fenomenului inflaționist constituie un obstacol major pentru continuarea investițiilor la nivelul principalelor sectoare industriale, în foarte mică măsură compensat de accesul la resurse financiare europene.
Acest blocaj investițional riscă să îngreuneze și mai mult procesul de adoptare a tehnologiilor care să faciliteze tranziția industrială către obiectivele fixate la nivel european.
Programul de guvernare 2023-2024 a introdus conceptul de “reindustrializare a României”. Acesta este operaționalizabil prin stimularea investițiilor în capacități de producție (panouri fotovoltaice, pompe de căldură, baterii etc.), construcție/dezvoltare instalații green field oțel verde, reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, și altele.
Oportunități de finanțare
În Noua Strategie industrială pentru Europa sunt prevăzute mai multe posibile surse de finanțare pentru creșterea competitivității industriei, printre care: Orizont Europa, programul Europa digitală, programul privind piața unică, Fondul pentru inovare, InvestEU, Fondul social european, Fondul european de apărare și Programul spațial al UE, precum și toate fondurile structurale și de investiții europene.
Finanțare europeană nerambursabilă
Programul Tranziție Justă (PTJ) vizează dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului, sprijinirea tranziției forței de muncă, energie verde și mobilitate nepoluantă, sprijin pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare, cât și investiții productive în întreprinderi mari. PTJ răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul Planurilor Teritoriale Pentru o Tranziție Justă elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.
Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) susține proiecte privind eficiența energetică în industrie, inclusiv prin producerea descentralizată a energiei electrice din surse regenerabile exclusiv pentru consumul propriu al IMM-urilor și întreprinderilor mari (cu consumuri de peste 1.000 tep/an.
Prin Programul Educație și Ocupare (PEO) este vizată creșterea participării pe piața muncii prin furnizarea unor pachete de măsuri personalizate în funcție de nevoile grupurilor dezavantajate (subvenții, stagii, ucenicii, formare etc.), precum și prin programe de antreprenoriat și economie socială.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) finanțează eficiența energetică în sectorul industrial. Are prevăzută finanțare doar pentru 30 de proiecte de eficiență energetică (atât pentru întreprinderi mari, cât și pentru IMM-uri), iar investițiile urmăresc reducerea consumului de energie, dezvoltarea sistemelor de digitalizare a măsurării consumului de energie și creșterea consumului din producția proprie de energie și energie termică. Această finanțare este corelată cu finanțarea PDD care completează cu proiecte ce au drept obiectiv creșterea eficienței energetice în IMM-uri și în întreprinderile mari, inclusiv prin intermediul producției de energie din surse regenerabile exclusiv pentru consumul propriu.
Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) sprijină IMM-urile în vederea introducerii inovării de produs/proces/serviciu în activitatea proprie precum și formarea personalului din cadrul acestora si din organizațiile de cercetare în domeniile specializare inteligentă, antreprenoriat și tranziție industrială.
Programele Operaționale Regionale (POR) finanțează măsuri cu privire la crearea si maturizarea de start-up/spin-off în domenii de specializare inteligentă regionale, dezvoltarea de structuri de sprijin, sprijin pentru IMM/start-up corelat cu activitățile structurii de sprijin (parcuri industriale/parcuri de specializare inteligentă/clustere).
Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României acordă sprijin pentru investiții la nivelul microîntreprinderilor din sectorul neagricol din mediul rural, ca acțiune eligibilă în cadrul proiectelor pentru eficiență energetică, dar și sprijin pentru eficiență energetică în cadrul investițiilor la nivel de ferme și unități de procesare.
Fondul de Modernizare are ca obiectiv general să susțină modernizarea și eficientizarea sistemelor energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și tranziția spre neutralitate climatică în 10 State Membre UE cu venituri reduse, inclusiv România.
Alte programe de finanțare identificate la nivel european
Fondul de Inovare își propune să aducă pe piață soluții de decarbonizare a industriei europene și să sprijine tranziția acesteia la neutralitatea climatică, încurajând în același timp competitivitatea. Finanțat din veniturile din licitarea cotelor din EU ETS al UE și cu un venit estimat în prezent de aproximativ 38-40 de miliarde EUR până în 2030, Fondul pentru inovare își propune să creeze stimulentele financiare potrivite pentru companii și organismele publice să investească acum în următoarea generație de tehnologii cu emisii reduse de carbon. Fondul pentru inovare sprijină până la 60% (în cazul granturilor obișnuite) și până la 100% (în cazul unei licitații competitive) din costurile relevante pentru proiect.
Fondul European de Apărare sprijină financiar consorții de companii care desfășoară activități de cercetare în domeniul apărării și dezvoltarea de produse și tehnologii de apărare, încurajând, totodată, participarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la proiecte de colaborare ce promovează soluții inovatoare.
Programul pentru Mediu și Politici Climatice (LIFE) va încuraja și susține ideile ecologice promovate de companii mari, IMM-uri, ONG-uri, autorități publice, grupuri de cetățeni și mediul academic.
Programul Orizont Europa, Pilonul 2 – „Provocări globale și competitivitate industrială europeană”, Clusterul 5 – „Climă, energie și mobilitate” își propune să combată schimbările climatice prin înțelegerea mai bună a cauzelor, evoluției, riscurilor, impacturilor și oportunităților și prin transformarea sectoarelor energetice și a transporturilor într-un mediu mai ecologic, mai eficient și competitiv, mai inteligent, mai sigur și mai rezistent.
Programul InvestEU va contribui la politicile Uniunii privind economia albastră durabilă. Programul va putea susține intervenții în domeniile antreprenorialului și industriei maritime – o industrie maritimă inovatoare și competitivă, energiei marine din surse regenerabile și economiei circulare.
Programul Europa digitală are ca obiectiv sprijinirea și accelerarea transformării digitale a economiei, a industriei și a societății europene. Programul se va derula pe perioada 2021-2027, având un buget total de 7.588 de milioane euro și va asigura finanțare pentru proiecte în cinci domenii : calculul de înaltă performanță, inteligența artificială, securitatea cibernetică și încrederea, competențe digitale avansate și implementarea, utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea.
Finanțare externă rambursabilă
PNRR prevede implementarea prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții (BEI) a unui instrument prin care se acordă împrumuturi garantate întreprinderilor mari non – ETS inclusiv pentru transformarea capacităților de producție și eficientizarea proceselor productive în vederea reducerii impactului asupra mediului, precum și pentru digitalizare. Împrumuturile garantate de BEI vor avea o valoare cumulată estimată între 1,6 și 2,14 miliarde euro.