Oferte locuri de munca top

Altex imprumuta 26 mil euro pentru construirea unui depozit de 55 mii mp

Un împrumut în valoare de 26,25 milioane de euro este acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare firmei Altex Romania SRL, cel mai mare retailer electro-IT din țara noastră, pentru construirea unui depozit de 55.000 mp.

Noul depozit va fi amplasat în apropierea municipiului București.

Costul total al proiectului este de 37,50 milioane de euro.

Banca va finanța până la 70% din costul proiectului, inclusiv refinanțarea cheltuielilor suportate de client în plus față de contribuția proprie minimă (de 30% din costul proiectului).

Termenul împrumutului este de opt ani, iar perioada de grație de 1,5 ani. BERD oferă un termen mai lung decât este disponibil pentru client pe piață în termeni și condiții rezonabile.

Altex Romania SRL este deținută 100% (direct și indirect) de omul de afaceri român Dan Ostahie.

Implementarea proiectului va duce la eficiențe operaționale semnificative (înlocuirea unei părți din depozitele existente închiriate), deoarece declanșează o creștere cu 70% a hub-ului logistic al clienților.

Proiectul va sprijini extinderea afacerii, în special a segmentului online.

100% din fondurile BERD vor fi utilizate pentru investiții verzi, cum ar fi cele aferente construcției unui depozit cu certificare relevantă pentru clădiri verzi, precum și instalarea de panouri fotovoltaice.

Proiectul este prima investiție greenfield a clientului și cel mai mare activ care va obține certificarea pentru clădiri verzi.

Problemele de mediu și sociale asociate cu construcția și funcționarea unui nou centru logistic situat într-o zonă comercială existentă vor fi specifice locului și vor fi evitate sau atenuate prin bune practici de proiectare și management.

A fost elaborat un Plan de Acțiune Socială și de Mediu țintit pentru a se asigura că proiectul respectă Cerințele de Performanță E&S ale BERD.

Verificarea antecedentelor de mediu și socială a fost efectuată de ESD și a inclus o revizuire a performanței E&S existente a companiei din rapoartele anuale E&S asociate cu proiectul inițial, o vizită de monitorizare la evaluarea implementării ESAP pentru primul proiect.

Amplasarea propusă pentru noul centru logistic este situată adiacent centrului logistic existent al companiei, situat tot într-o zonă comercială.

Cele mai apropiate locuințe rezidențiale se află la aproximativ un km distanță, iar noul centru logistic nu va duce la nicio relocare involuntară. Terenul a fost achiziționat de companie.

De la proiectul inițial, compania a dezvoltat și implementat sisteme de management de mediu ISO 14001 care au fost certificate independent.

De asemenea, compania și-a revizuit mecanismul intern de reclamație a lucrătorilor, care era o cerință ESAP în cadrul proiectului inițial.

Compania a dezvoltat și implementat un SEP, deși acesta va trebui revizuit pentru noul proiect.

ESAP-ul elaborat include, printre altele, și o evaluare de mediu, sănătate și siguranță a construcției planificate a noului centru logistic, selectarea și monitorizarea contractanților desemnați pentru a asigura conformitatea cu PR2, obținerea tuturor autorizațiilor de mediu necesare pentru construcție și exploatare, să efectueze un audit independent la incendiu și siguranța vieții; și să efectueze o revizuire a potențialelor riscuri sporite de trafic și de siguranță rutieră.

Un plan de implicare a părților interesate (SEP) va fi, de asemenea, dezvoltat și implementat de către contractorul principal pentru faza de construcție.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus