Oferte locuri de munca top

Codul Fiscal: Prin ce masuri va fi marit gradul de colectare a impozitelor

Codul Fiscal va fi modificat pentru a crește gradul de colectare și conformare la plată, potrivit unui proiect de act normativ, elaborat de Ministerul Finanțelor și lansat în consultare publică.

”De prea mult timp, valorificarea ineficientă a bunurilor confiscate și unele reguli prea permisive pentru cei dornici să fenteze statul au adus pierderi importante de bani la bugetul de stat. Bani ce pot fi folosiți pentru a finanța mari servicii publice, cum ar fi spitalele, școlile și infrastructura”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Actualul proiect de modificare a Codului Fiscal prevede:

Reașezarea principiilor de acordare a eșalonărilor la plată

În acest moment, aproape 400.000 contribuabili nu pot beneficia de eșalonare la plată simplificată, întrucât legislația actuală nu permite includerea în eșalonare a obligațiilor cu reținere la sursă.

Acestia înregistrează obligații bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni, în cuantum de 18 miliarde lei.

Simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate

Până acum, valorificarea bunurilor în procedura insolvenței se realiza într-un timp îndelungat, prin licitații repetitive la aceeași valoare, ceea ce ducea la degradarea bunurilor și scăderea gradului de recuperare a obligațiilor bugetare.

Au fost propuse metode de simplificare a procedurii, pentru a scurta perioada de valorificare a bunurilor deținute de către debitorii aflați in insolvență, astfel încat să se asigure recuperarea creanțelor înscrise la masa credală cât mai repede posibil.

Micșorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări și plăți, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate.

Debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor.

Popririle bancare se realizează automat, astfel că s-a constatat ca gradul de încasare este unul extrem de mic din cauza faptului că debitorii folosesc numerarul la tranzacțiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi.

În perioada 2021-2023, au fost înființate popriri pentru obligații bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi.

Prevenirea intrării în starea de insolvabilitate și de insolvență a contribuabililor;

Stabilirea unor noi reguli în activitatea de executare silită menite să susțină digitalizarea;

Publicitatea bunurilor ce vor fi valorificate și prin platforme de comerț electronic;

În trecut, era destul de greu pentru oamenii obișnuiți să afle informații despre bunurile pe care ANAF le vindea. Procesul era complicat și multe persoane nu știau cum să participe la licitații sau unde să găsească detalii despre bunurile disponibile.

Cu noile reguli, toate bunurile care urmează să fie valorificate vor fi promovate și pe platforme de comerț electronic.

„Din experiența noastră, în combaterea evaziunii fiscale și având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcții, pentru a monitoriza și reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite și taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obținut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanțele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor și astfel să generăm finanțări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, subliniază Marcel Boloș.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus