Solplanet x AeroFix

România generează noi oportunități de investiții prin implementarea legislației REIT-turilor (societăți pentru investiții imobiliare)

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) a organizat o dezbatere privind Importanța reglementării Societăților pentru Investiții Imobiliare (REIT) în legislația din România, un eveniment la care au participat reprezentanți ai Guvernului, ai Autorității de Supraveghere Financiară, și reprezentanți ai celor mai importante companii din sectorul de real estate. Principalele subiecte de discuție au inclus o analiză a cadrului legislativ actual propus pentru reglementarea REIT-urilor, explorarea beneficiilor economice, promovarea adoptării acestora, abordarea preocupărilor investitorilor și evidențierea avantajelor investițiilor prin mecanismul REIT.

“Ne propune sa avem un dialog important alături de cei mai relevanti actori din sectorul public si privat asupra noului cadru legislativ propus în ceea ce priveste regimul aplicabil anumitor societati in domeniul imobiliar, care in prezent se afla in procedura de dezbatere parlamentara” a menționat Geo Margescu, Membru in Consiliul Director AREI, si CEO & Co-fondator Forte Partners. AREI a fost implicată activ în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege din Senat, prezentând recomandari de îmbunătățire a proiectului și contribuind cu expertiza și input relevant din partea industriei.

Evenimentul s-a bucurat de prezența invitatului special, Tobias Steinmann, Director Afaceri Publice, Asociația Europeană a Proprietăților Imobiliare Publice (EPRA) , care a prezentat perspectiva europeană asupra avantajelor implementării REIT-urilor în legislația altor state membre UE, subliniind că prin reglementarea mecanismului de REIT, România are un potential major de a-și spori atractivitatea față de investitorii internaționali și o oportunitatea reală de a se alinia cu bunele practici din celelalte state membre UE.

Cu ocazia evenimentului organizat de către AREI, Florin Spătaru, Consilier de stat în cadrul Cabinetului Primului Ministru, a menționat despre importanța unui cadrul legislativ corect: “Anii aceștia sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea sectorului de construcții și de real estate în România… Ne bazăm și pe jucătorii din piață pentru a dezvolta economia printr-un cadru legislativ corect. Veți avea sprijinul executivului pentru implementarea cât mai rapidă a acestui pachet legislativ.”

Daniel Fenechiu, Senator PNL, unul dintre inițiatorii propunerii legislative privind reglementarea REIT-urilor în România, a evidențiat necesitatea unei decizii politice clare: „Trebuie să decidem dacă dorim să stimulăm societățile de investiții imobiliare prin eliminarea dublei impozitări, oferind astfel un impuls necesar dezvoltării economice. Propunerea noastră este susținută și de comisiile economice relevante, și ne angajăm să transpunem această propunere într-un cadru legislativ concret.”

În cadrul panelul de discuții, actori importanți și lideri ai industriei de real estate din România au accentuat faptul că adoptarea cadrului necesar pentru implementarea REIT-urilor va deschide piața pentru un profil mult mai larg de investitori. Robert Ioniță, Director juridic și relații cu autoritățile, NEPI Rockcastle Group: „În România exista deschidere față de investițiile imobiliare, iar adoptarea REIT-urilor va permite și micilor investitori să participe la dezvoltarea sectorului imobiliar, beneficiind de oportunitățile de investiție oferite de acest mecanism.”

Răzvan Popp, Șef Serviciul Transparență și Raportări Emineți din partea Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a menționat provocările și oportunitățile legate de integrarea legislației REIT în cadrul juridic existent: “Noi încercăm să gestionăm cât mai bine fără să intervenim în zona de voință a legiuitorului, pentru că el dă direcțiile și stabilește criteriile, fără să interferăm cu legislația deja existentă atât la nivelul emitenților, cât și legislația privind fondurile de investiții”.

În calitate de moderator al panelului, Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Asociații, Deloitte România, a evidențiat provocările legate de implementarea legislației privind REIT-urile, subliniind importanța clarității și stabilității reglementărilor. El a menționat că, dacă reglementările nu sunt bine concepute, companiile ar putea fi reticente în adoptarea modelul REIT. „Trebuie să ne asigurăm că regimul fiscal și regulile de listare la bursă sunt bine gândite și stabile, pentru a evita pierderi legate de schimbările fiscale neprevăzute sau de ciclurile economice. Stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale pentru încurajarea participării pe piața de capital și dezvoltarea acestui sector,” a afirmat Andrei Burz-Pînzaru.

Evenimentul a marcat un pas important în promovarea și dezvoltarea oportunităților generate de piața de real estate din România pentru consolidarea unui mediu investițional sigur și atractiv. AREI își reafirmă angajamentul de a menține un parteneriat de colaborare cu autoritățile de resort și stakeholderii relevanți pentru asigurarea unui cadru legislativ coerent privind REIT-urile, ce va aduce beneficii pentru întreaga economie și va spori competitivitatea României.

 

 

Sus