Solplanet x AeroFix

Comisia Europeana avertizeaza Romania ca nu are capacitate suficienta pentru tratarea deseurilor

Comisia Europeană a trimis ieri României un aviz motivat pentru neaplicarea corectă a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile.

Directivele stabilesc standarde pentru depozitele de deșeuri pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane, apei, solului și aerului.

Statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că numai deșeurile care au fost supuse epurării sunt depozitate în depozite.

Conform Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre trebuie să recupereze și să elimine deșeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor.

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în noiembrie 2021 cu privire la deficiențe în cinci depozite de gunoi, dar și cu privire la eșecul României de a stabili o rețea integrată și adecvată de instalații de gestionare a deșeurilor, luând în considerare cele mai bune tehnici disponibile.

După ce a evaluat răspunsul transmis de autoritățile române și pe baza datelor recente, Comisia a concluzionat că trei depozite de deșeuri sunt încă neconforme, inclusiv un depozit situat în București.

De asemenea, a considerat că este insuficientă capacitatea instalațiilor de tratare a deșeurilor înainte de depozitarea deșeurilor în România, pentru amestecul deșeurilor municipale și biodeșeurilor.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum două luni să răspundă și să ia măsurile necesare.

În caz contrar, CE poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, Comisia a decis să inițieze o procedură de încălcare a dreptului comunitar trimițând scrisori de punere în întârziere tuturor statelor membre, inclusiv României.

Asta pentru că nu au îndeplinit obiectivele de colectare și reciclare a deșeurilor.

Pe baza celor mai recente date disponibile raportate de statele membre, niciun stat nu a îndeplinit mai multe obiective de colectare și reciclare a deșeurilor stabilite în legislația actuală a UE privind deșeurile.

Directiva-cadru privind deșeurile stabilește obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale.

Bulgaria, Cehia, Danemarca, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda și Suedia nu au îndeplinit obiectivul de 50% pentru 2020 de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale (cum ar fi hârtie, metal, plastic și sticlă).

În paralel, Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje se aplică tuturor ambalajelor distribuite pe piața europeană și oricăror deșeuri de ambalaje rezultate, indiferent de locul în care sunt utilizate.

Până la 31 decembrie 2008, prevedea ca între 55% și 80% din toate deșeurile de ambalaje să fie reciclate.

Obiectivele stabilite de reciclare pentru diverse materiale includ 60% pentru sticlă, 60% pentru hârtie și carton, 50% pentru metale, 22,5% pentru materiale plastice și 15% pentru lemn, dar multe dintre aceste obiective au fost ratate.

Mai mult, Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) impune colectarea separată și tratarea adecvată a DEEE și stabilește obiective pentru colectarea, recuperarea și reciclarea acestora.

Rata minimă de colectare care trebuie atinsă anual de statele membre este de 65% din greutatea medie a echipamentelor electrice și electronice introduse pe piață în ultimii trei ani în statul membru în cauză sau, alternativ, de 85% din DEEE produse pe teritoriul acel stat membru.

Majoritatea statelor membre nu au reușit să colecteze suficiente DEEE separat și, prin urmare, au ratat obiectivul UE de colectare.

Statele membre ar trebui să-și intensifice eforturile de punere în aplicare pentru a îndeplini obligațiile menționate mai sus.

În acest sens, statele membre s-ar putea baza pe recomandările specifice fiecărei țări identificate în Raportul de alertă timpurie privind deșeurile din 2023.

Acest lucru va ajuta, de asemenea, statele membre să atingă viitoarele obiective pentru 2025, 2030 și 2035, stabilite prin recentele modificări ale legislației UE privind deșeurile.

Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere fiecăruia dintre cele 27 de state membre, care au acum două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie.

În absența unor răspunsuri satisfăcătoare, Comisia poate decide să emită avize motivate.

Comisia Europeană a decis să deschidă proceduri de încălcare a dreptului comunitar trimițând scrisori de punere în întârziere către Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Spania, Croația, Italia, Letonia, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Finlanda pentru neaplicarea corectă a anumitor dispoziții din schema de performanță și tarifare a cerului unic european (SES) pentru serviciile de navigație aeriană.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus