Solplanet x AeroFix

PNDL: Sunt peste 3 mii de proiecte de investitii nefinalizate la termen

La peste 3 miliarde de euro se ridică totalul sumelor ce ar trebuie recuperate de la beneficiarii finanțărilor acordate prin PNDL, ca urmare a nefinalizării obiectivelor în termenul contractual.

Astfel, procentul obiectivelor nefinalizate este de circa 27% (PNDL I și PNDL II).

Pentru a evita blocarea șantierelor și sistarea investițiilor pe un termen nedeterminat, Ministerul Dezvoltării propune prelungirea valabilității contractelor de finanțare cu încă doi ani.

În acest moment sunt în curs de finalizare 3.099 obiective de investiții.

Din cele 702 de investiții nefinalizate, incluse în etapa I, un număr de 477 sunt în perioada de programare 2015 – 2024, durata contractelor de finanțare expirând la finele acestui an.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării estimează că până la finalul anului 2024 vor fi finalizate cel puțin o treime din totalul obiectivelor de investiții nefinalizate.

Beneficiarii susțin că întârzierea finalizării lucrărilor a fost cauzată de: litigiile având ca obiect derularea acestora, inclusiv cele având ca obiect sume reținute prin decizii ale organelor de control; falimentul sau insolvența societăților de construcții; dificultățile întâmpinate în ultimii ani, generate de creșterea prețurilor în domeniu și creșterea succesivă a salariului minim brut în domeniul construcțiilor; pandemia Covid; reglementări și normative tehnice noi ce au impus refacerea documentațiilor și reluarea procedurilor de avizare și aprobare etc.

Nefinalizarea investițiilor în termenul contractelor de finanțare atrage obligativitatea din partea beneficiarilor de a restitui întreaga sumă transferată de la bugetul de stat.

Sumele care trebuie recuperate în cazul nefinalizării obiectivelor în termenul contractual sunt în cuantum de peste 3 miliarde de euro (15.366.050.865 lei), în timp ce restul de decontat este de peste 876 de milioane de euro (4.356.871.668 lei).

Programul național de dezvoltare locală (PNDL) este compus din următoarele subprograme:

* Subprogramul „Modernizarea satului românesc”;

* Subprogramul „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”;

* Subprogramul „Infrastructură la nivel judeţean”.

Pentru contractele în vigoare la data solicitării, din perioadele de programare 2015-2024, 2016-2025 și 2017-2024, în situația în care cu cel mult 3 luni anterior expirării duratei contractului de finanțare, beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală nu au finalizat obiectivele de investiții, aceștia vor avea posibilitatea să solicite Ministerului Dezvoltării prelungirea cu până la 2 ani a valabilității contractelor de finanțare.

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală care până la data solicitării de prelungire a valabilității contractelor de finanțare nu au solicitat niciun transfer de la bugetul de stat pentru finanțarea obiectivelor de investiții ce fac obiectul contractelor nu vor putea beneficia de prelungirea contractelor de finanțare.

Au încetat de drept contractele de finanțare care, până la data de 31 decembrie 2023, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, nu erau în procedură de atribuire a contractului de achiziție publică, nu au solicitat suplimentarea sumelor în temeiul ordonanței de urgență sau încetarea contractului de finanțare.

Astfel prevederile propuse vor fi aplicate beneficiarilor cărora nu le-au încetat de drept contractele de finanțare la data menționată.

Beneficiul prelungirii termenului contractului de finanțare este instituit numai în favoarea beneficiarilor care au avansat în demersurile lor în vederea realizării obiectivelor de investiții, după multiple facilități acordate prin acte normative anterioare. În acest sens, se consideră inoportună acordarea posibilității de prelungire a valabilității acestor contracte de finanțare, acestea urmând a înceta prin ajungere la termen.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus