Va fi reglementată posibilitatea ca bunurile proprietate publică sau privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale să poată fi închiriate fără organizarea unei licitații publice.
Potrivit unui unui proiect de Ordonanță de Urgență, guvernanții doresc debirocratizarea procedurilor și reducerea cheltuielilor și/sau sporirii veniturilor publice.
Astfel, spun inițiatorii proeictului, se evită discriminarea autorităților și instituțiilor publice în procesul de atribuire și, pe de altă parte, se asigură exploatarea eficientă a bunurilor destinate închirierii, raportat la specificul lor și eforturile de atribuire.
Toate procedurile de concesionare (bunuri, servicii, lucrări) sau de achiziții publice sau achiziții sectoriale reglementate în prezent permit proceduri de atribuire directă sau proceduri simplificate, raportat la valoarea sau tipologia contractului.
Aceasta deși vizează aspecte legate de constituirea unor drepturi reale pe o perioadă îndelungată, respectiv sunt guvernate de directive europene.
În timp ce închirierea reflectă un drept de creanță, de regulă pe perioadă mai scurtă și la un preț (chirie) inferioare concesionării, dispune de o singură procedură, de licitație publică, similară concesionării, fără nicio posibilitate de atribuire directă sau simplificată, indiferent de valoarea și durata contractului, tipologia chiriașului sau destinația bunului închiriat.
Pe parcursul celor aproximativ 5 ani de aplicare a Codului Administrativ aceste blocaje s-au accentuat ca urmare a expirării termenelor pentru contractele încheiate anterior și trebuie găsită o soluționare cât mai rapidă pentru a asigura continuitatea în funcționarea unor servicii publice.
Mai mult, constrângerile bugetare actuale impun luarea de măsuri urgente pentru eficientizare, deoarece autoritățile și instituțiile publice se află, pe de o parte, în imposibilitate de a valorifica oportunități de închiriere, cu pierderea veniturilor aferente (ca urmare a unor proceduri de licitație publică extrem de birocratice, a căror valoare nu justifică eforturile depuse, nici pentru autoritate, nici pentru chiriaș) și, pe de altă parte, în situația de a plăti chirii la prețul pieței unor terți pentru spații pe care le-ar putea obține în folosință gratuită sau, la un preț mai redus, prin atribuire directă, de la alte autorități sau instituții publice, mai susțin inițiatorii noului proiect.
Descarcati aici