Solplanet x AeroFix

Pregatiri pentru granturile din industria prelucratoare

A fost definitivat Ghidul Solicitantului pentru acordarea de granturi în industria prelucrătoare pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială care creează o nouă activitate economică. Ghidul a intrat în etapa de consultare publică.

Conform acestuia, bugetul total alocat schemei de ajutor de stat este echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, pentru toată perioada de implementare.

Bugetul mediu anual maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 149 milioane euro.

Cheltuielile eligibile realizate în cadrul investiției și solicitate la plată de către beneficiarul ajutorului de stat trebuie să fie în legătură cu obiectul investiției.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 21 iunie 2024 – 31 decembrie 2026.

Beneficiarii sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înregistrate în baza Legii societăților nr. 31/1990.

Conform ghidului, valoarea achiziției terenului nu trebuie să depășească 10% din valoarea totală a investiției. Valoarea maximă eligibilă a chiriei nu poate depăși 25 lei/mp/lună, fără TVA.

Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale sau pentru o investiție inițială care crează o nouă activitate economică.

Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile în proporție de 100%.

În vederea obținerii acordului pentru finanțare, întreprinderea va trebui să transmită MEAT Cererea de acord pentru finanțare însoțită de documente.

Întreprinderea va avea obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia în cazul întreprinderilor mari și de cel puțin 3 ani de la data finalizării acesteia în cazul                  IMM-urilor.

Totodată, întreprinderea va avea obligaţia să mențină fiecare loc de muncă creat prin investiţie în zona în cauză pentru o perioadă de cel puţin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puţin 3 ani de la data la care locul de muncă a fost ocupat pentru prima dată.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus