Oferte locuri de munca top

Vizele muncitorilor straini vor fi revocate daca angajatorul nu isi achita obligatiile catre stat

Regulile privind muncitorii străini care intră în țară vor fi modificate, potrivit unui proiect de act normativ care transpune în legislația autohtonă directive europene.

Astfel, vizele lor vor fi revocate dacă angajatorul nu are achitate obligațiile către bugetul de stat, a fost lichidat, nu desfășoară activități economice, a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune ori a fost sancționat privind registrul general de evidență a salariaților.

De asemenea, în privința lucrătorilor sezonieri, este necesar să se verifice, în cuprinsul certificatului constatator, inclusiv faptul că nu au fost înregistrate mențiuni privind lichidarea angajatorului.

Totodată, vor fi solicitate documente de autorizare doar în cazul profesiilor reglementate potrivit legii.

În situația în care este retrasă autorizația pentru angajarea în muncă a lucrătorului sezonier (viza de lungă ședere ori permisul de ședere temporară, după caz), angajatorului îi va reveni răspunderea pentru plata către lucrătorul sezonier a două salarii minime brute garantate în plată, precum și a obligațiilor restante pe care angajatorul ar fi trebuit să le respecte în cazul în care viza de lungă ședere ori dreptul de ședere temporară nu ar fi fost revocate.

Deși OG nr. 25/2014 prevede o facilitate pentru străinii lucrători sezonieri care au desfășurat aceeași activitate cel puțin o dată în ultimii 5 ani, la același angajator, în sensul în care nu este necesară depunerea anumitor documente, această facilitate nu poate privi încadrarea în muncă la alt angajator, întrucât, în acest caz este necesară verificarea condițiilor de muncă și de autorizare în privința noului angajator.

Cu toate acestea, pentru a acorda facilități și lucrătorilor sezonieri care desfășoară activitatea la un alt angajator, prin proiect se prevede reglementarea unei proceduri accelerate de obținere a deciziei privind cererile acestora, respectiv în termen de 15 zile de la data înregistrării.

Tot în noul proiect de act normativ este prevăzută abrogarea prevederii referitoare la condiția stabilită în sarcina lucrătorului sezonier de a prezenta dovada menținerii salariului minim brut pe țară garantat în plată pe toată perioada șederii acordată anterior, pentru a fi evitată sancționarea angajatului pentru culpa angajatorului.

Sus