Oferte locuri de munca top

Finantare de 300 mii euro pentru instalatii de reciclare

Constructorii care au în plan să realizeze unități de reciclare a materialelor de construcții trebuie să știe că a intrat în vigoare schema de ajutor de minimis pentru implementarea proiectelor privind construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor.

Finanțarea nerambursabilă se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile solicitate, dar nu mai mult de 300.000 euro, echivalent în lei, per întreprindere unică, aferentă unei perioade de trei ani. (detalii atașate la finalul știrii)

În schema de ajutor vor putea fi încadrate cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică (exceptând organizarea procedurilor de achiziție), consultanță, organizare de șantier, cheltuieli cu taxe pentru acorduri, avize conforme și autorizația de construire/desființare, cheltuieli pentru informare și publicitate.

Finanțarea programului se realizează din veniturile încasate la Fondul pentru mediu, fără a depăși echivalentul în lei a 26 milioane euro.

AFM poate organiza una sau mai multe sesiuni de depunere, în limita sumei alocate.

Etapele programului

Etapele programului sunt următoarele:

* publicarea pe pagina de internet a AFM a anunțului de deschidere a sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare;

* înscrierea solicitanților și transmiterea dosarelor de finanțare;
* analiza conformității administrative a documentelor depuse în cadrul dosarelor de finanțare, stabilirea eligibilității solicitanților și a cheltuielilor;

* selectarea și aprobarea proiectelor care urmează a fi finanțate în baza schemei de ajutor de minimis;

* încheierea contractelor de finanțare având ca obiect acordarea ajutorului de minimis;

* implementarea proiectului.

Sunt eligibile pentru a participa în cadrul programului întreprinderile care au încheiat contract de finanțare privind implementarea unui proiect în baza schemei de ajutor de stat regional susținut din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență, componenta C3 Managementul deșeurilor, investiția I1. Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune, subinvestiția I1.D — Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini țintele de reciclare din pachetul de economie circulară.

Încheierea contractului de finanțare și acordarea ajutorului de minimis

AFM va pune la dispoziția solicitanților ale căror proiecte au fost aprobate, prin intermediul mijloacelor electronice, contractele de finanțare.

În termen de 15 zile de la recepționarea acestora, solicitanții ale căror proiecte au fost aprobate au obligația să le semneze cu semnătura electronică calificată și să le transmită la AFM utilizând mijloacele electronice. Netransmiterea contractului de finanțare semnat în termenele și condițiile prevăzute constituie renunțare la finanțare.

Durata de implementare a proiectului este de maximum 18 luni. În situații justificate, termenul de 18 luni poate fi prelungit cu acordul AFM, până la maximum 24 de luni.

Mecanismul de decontare a sumelor acordate cu titlu de finanțare în cadrul programului demarează prin transmiterea la AFM a cel mult două cereri de decontare de către beneficiarul finanțării.

 

Sus