Oferte locuri de munca top

Cheltuielile bugetare vor fi etichetate maro, gri si verde

Procesul de bugetare din România și sistemul de taxare vor conține și o orientare verde, în prezent fiind în discuții introducerea în legislație a unor elemente privind bugetarea verde.

Astfel, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, va fi stabilit modul de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale, precum și modul de organizare a Comitetului interministerial și a Secretariatului tehnic pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale.

Cheltuielile bugetare aferente unei măsuri asociată programului bugetar, anexă la bugetul ordonatorilor principali de credite, respectiv aferente unei investiții publice locale cuprinse în buget, în baza programului de investiții publice al fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, la secțiunea de dezvoltare, precum și cheltuielile fiscale vor fi evaluate din punctul de vedere al impactului asupra obiectivelor de mediu avute în vedere, pe baza următoarelor scoruri:

* -1, corespunzând culorii maro, reprezentând un impact nefavorabil (se referă la o politică explicită/directă care stimulează un comportament nefavorabil asupra obiectivelor de mediu);

*  0, corespunzând culorii gri, reprezentând un impact neutru (sau lipsa informațiilor relevante pentru evaluare);

*  1, corespunzând culorii verde deschis, reprezentând un impact favorabil pe termen scurt, dar prezența unui risc de impact nefavorabil pe termen lung;

*  2, corespunzând culorii verde aprins, reprezentând un impact favorabil (nu se referă la o politică explicită/directă de țintire a obiectivelor de mediu, dar se manifestă un impact pozitiv indirect);

* 3, corespunzând culorii verde închis, reprezentând un impact foarte favorabil (se referă la o politică explicită/directă de țintire a obiectivelor de mediu).

După atribuirea scorurilor se poate trece la etichetarea cheltuielii, astfel:

* Cheltuială verde (favorabilă), dacă culorile acordate pentru cele 6 obiective de mediu au fost toate verzi (orice nuanță) sau o combinație între verde (orice nuanță) și gri;

* Cheltuială maro (nefavorabilă), dacă culorile acordate pentru cele 6 obiective de mediu au fost toate maro sau o combinație între maro și gri;

* Cheltuială neutră, dacă culorile acordate pentru cele 6 obiective de mediu au fost toate gri;

* Cheltuială mixtă, dacă printre culorile acordate pentru cele 6 obiective de mediu se regăsește și culoarea verde (orice nuanță) și culoarea maro.

Procesul de etichetare a cheltuielilor bugetare ale bugetelor prevăzute la art. 7 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2024 vizează cheltuielile pentru investiții publice locale cuprinse în buget, în baza programului de investiții publice al fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, la secțiunea de dezvoltare.

Ordonatorii principali de credite din administrația publică locală vor analiza impactul investițiilor publice locale asupra fiecărui obiectiv de mediu.

Analiza se face în funcție de impactul estimat al fiecărui obiectiv de investiții publice locale cuprins în buget, în baza programului de investiții publice al fiecărei unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale, la secțiunea de dezvoltare, asupra celor șase obiective de mediu.

Ordonatorii principali de credite din administrația publică locală, pe propria răspundere, vor eticheta obiectivele de investiții cuprinse în programul de investiții publice al fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Atribuirea de culori și scoruri în funcție de impactul obiectivelor de investiții asupra obiectivelor de mediu va fi realizată de către ordonatorii principali de credite din administrația publică locală în baza criteriilor de etichetare, fără a se limita la acestea.

Obiectivele de mediu pentru care se va face etichetarea cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale

*Atenuarea schimbărilor climatice

*Adaptarea la schimbările climatice

*Utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine

*Tranziția către o economie circulară

*Prevenirea și controlul poluării

*Protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus