Oferte locuri de munca top

Salariul brut in constructii a scazut sub 7 mii lei

Deși salariul brut în construcții a fost mai mare în luna mai a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, comparativ cu luna aprilie 2024, acesta a scăzut cu mai mult de 250 lei, relevă cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Mai exact, câștigul brut lunar în acest sector a scăzut din nou sub 7 mii de lei, fiind de 6.963 lei în luna mai, cu 18% mai mic față de luna precedentă.

Salariul net lunar în acest sector a fost, în luna mai, cu 272 lei mai mare față de aceeași lună a anului trecut, dar cu 164 lei mai mic față de aprilie 2024.

Per total economie, în mai, câştigul salarial mediu brut a fost de 8.355 lei, cu 177 lei (-2,1%) mai mic decât în luna aprilie a acestui an.

Tot în mai, câştigul salarial mediu net a fost de 5.118 lei, în scădere cu 99 lei (-1,9%) față de luna aprilie. Însă, comparativ cu luna mai a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,7%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 11.253 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.784 lei.

Anul 2024: mai comparativ cu aprilie

În luna mai a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, în mai față de aprilie, s-au înregistrat după cum urmează:

* Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale): -21,8%;

* Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale: -19,4%.

* Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de servicii anexe extracției, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice: între -9% și -14,5;

* Intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi pe apă, activităţi de servicii în tehnologia informației (inclusiv activităţi de servicii informatice), repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice: între -5% și -7,5%.

Creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2024 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai mari creșteri

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, în mai față de aprilie, s-au înregistrat după cum urmează:

* Tipărire şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor: 6,9%;

* Extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi: între 2,5% și 3%.

Sectorul bugetar

În sectorul bugetar, în luna mai 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+9,9%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistență socială (+1,5%), respectiv în administraţia publică (+0,4%).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost 107,2% în luna mai 2024 față de aceeași lună a anului trecut.

Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% în mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus