Oferte locuri de munca top

Mai multe tranzactii cu locuinte, in primul semestru

Numărul locuințelor vândute, în primul semestru, a crescut cu 16% la nivel național și cu 25% în București, față de perioada similară a anului trecut.

Peste 77.200 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 16% față de perioada similară din 2023, în timp ce numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut cu un ritm anual de 25,4%, relevă un raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor oficiale.

Cele mai multe tranzacții cu locuințe din acest an au fost încheiate în regiunea București și împrejurimi, urmată de municipiile Iași, Timiș, Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

”Iași a devenit, astfel, a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București – Ilfov, depășind în premieră celelalte piețe regionale semnificative în ceea ce privește numărul de imobile tranzacționate”, relevă raportul.

Cea mai pronunțată creștere a vânzărilor de locuințe la nivel național a fost înregistrată în Iași, unde numărul imobilelor vândute în prima jumătate a anului a fost cu 71,4% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului anterior.

Creșterea vânzărilor din Iași a fost determinată de înregistrarea, în acest an, a actelor finale de vânzare – cumpărare pentru înțelegerile încheiate anterior.

Cea mai slabă evoluție a fost înregistrată în județul Argeș, unde numărul caselor și apartamentelor tranzacționate a fost cu 11,5% mai mic față de tranzacțiile din primul semestru al anului trecut.

”Prima jumătate a anului 2024 a fost una bună pentru piața rezidențială locală, cu vânzări în creștere anuală de 16% la nivel național, impulsionate de scăderea dobânzilor, în special a celor fixe, unde s-a spart pragul de 5% pe an, dar și de cel mai bun nivel de accesibilitate din istoria modernă a pieței rezidențiale. Salariul mediu net a depășit 1.050 euro la nivel național, ceea ce face ca, în prezent, să fie necesare circa 81 salarii medii, sau o perioadă de 6,7 ani, pentru a cumpăra o locuință  nouă cu două camere în București, versus 96 de salarii la începutul lui 2023, sau o perioadă de aproximativ 8 ani”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus