Guvernul a aprobat etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente demarării și implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate incluse în Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești. Bugetul total alocat investiției este de 13,25 miliarde lei.
Aceste detalii tehnice și proceduri vin în întâmpinarea comunități locale, unități sanitare publice și parteneriate între autoritățile și instituțiile publice locale care solicită finanțări din acest Program.
Investițiile realizate contribuie la creșterea capacității și calității sistemului de sănătate, prin dezvoltarea unei infrastructuri medicale moderne și bine echipate, pentru populația din România.
Prin aceste investiții vor fi realizate noi spitale orășenești, municipale și municipale de urgență, dotări, lucrări de modernizare și reabilitare a unităților sanitare, lucrări de conectare la clădiri existente și dotare pentru digitalizare și tranziția la energie verde.
Valoarea maximă ce va putea fi alocată prin acest Program este de:
* 2 miliarde lei pentru spitale județene / județene de urgență, spitale de urgență, spitale mono specialitate;
* 350,5 milioane lei pentru spitale municipale / municipale de urgență;
* 250 de milioane lei pentru spitale orășenești.
Finanțarea Programului va fi asigurată din fonduri naționale și fonduri externe, inclusiv din Programul operațional pentru sănătate și PNRR.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat:„Au fost stabilite modalitățile de lansare a ghidurilor de finanțare și de depunere a cererilor, derularea proceselor de evaluare, selecția proiectelor, implementarea și monitorizarea acestor proiecte. (…) Derulat până în anul 2030, prin acest program vor fi realizate noi spitale orășenești, municipale și municipale de urgență, vor fi dotate unități medicale, vor fi derulate lucrări de modernizare și de reabilitare a unităților sanitare, lucrări de conectare la clădiri existente și dotare pentru digitalizarea și tranziția la energie verde a acestei infrastructuri imobiliare din domeniul medical”.