Doi deputați PSD și un senator PNL au propus ca primăriile să poată suporta cota ce revine asociațiilor de proprietari din cheltuielile de reabilitare termică a blocurilor.
Aceștia spun că începând cu noiembrie 2012 a devenit obligatorie suportarea unei cote de minim 10% de către asociațiile de proprietari prin instituire unei taxe de reabilitare pe o perioada de maxim 10 ani.
Inițiatorii noului proiect de lege consideră s-au creat discriminării între beneficiarii programelor locale de reabilitare termică a locuințelor, în funcție de momentul în care au avut acces la acesta.
Oferirea posibilității consiliilor locale de a prelua integral, de la bugetul local, plata cotei de contribuție datorată de asociațiile de proprietari ”va reduce sentimentul de inechitate socială și poate conduce la deblocarea acestui program și, implicit, la atingerea țintelor pe care România și le-a propus”.
Inițiatorii consideră că modificările frecvente ale legislației în domeniu, împreună cu incoerența în stabilirea surselor și a modului de finanțare a lucrărilor de reabilitare și necorelarea cu nivelul resurselor disponibile care trebuiau să fie asigurate de la bugetul de stat au condus, în diverse etape, la încetinerea sau chiar blocarea acestui program, foarte util de altfel atât din punct de vedere al factorilor de mediu, cât și din punct de vedere socio-economic.
Mai mult, din cauza incoerenței legislative în domeniul reabilitării termice, au fost create tensiuni sociale și discriminări între persoanele care au beneficiat gratuit de reabilitare și cele care au suportat o cotă parte, existând numeroase procese prin care proprietarii au cerut restituire sumelor achitate pentru reabilitare.
Această situație a fost generat de o altă lacună legislativă, respectiv neclarificarea condiției suportării de la bugetul local a cotei care revenea asociației de proprietari, prevăzută ca excepție de la regulă și deci ca situație excepțională, pentru care Consiliul Local trebuia să stabilească reguli și criterii de încadrare.
Propunerea legislativă
Ordonanța de urgență nr. 18 din 4 martie 2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe publicată în Monitorul Oficial cu numărul 155 din data de 12 martie 2009, se modifică și se completează după cum urmează:
Articolul 14 alin (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Prin excepție de la prevederile art. 13 alin. (3), autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depus de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (3) si (5)-(10) sau fără recuperarea sumelor în condițiiile alin. (71).
La Articolul 14, dupa alin. (7) se introduce alin. (71), cu următorul cuprins:
(71) Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari prevăzută la alin. (1) poate fi asigurată integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație.