Oferte locuri de munca top

Cererea de lucratori calificati nu este acoperita nici macar in proportie de 30%

Lipsa acută de muncitori calificați se observă în toate meseriile din domeniul construcțiilor, consideră Cristian Luca, asociat unic al firmei de construcții AWE Infra SRL, din Turda, județul Cluj, firmă care are circa 300 de angajați.

 

 

 

Și forța de muncă necalificată este greu de găsit, dar nu la fel de greu ca cea calificată.

”Fierari, dulgheri, betoniști, instalatori, electricieni, absolut orice muncitor calificat este foarte greu de angajat. Cred că cererea de lucrători calificați nu este acoperită nici măcar în proporţie de 30% în țara noastră”, este de părere domnul Luca.

Suntem în criză de meșteri pentru că nu mai există școli profesionale. Există doar cursuri de formare, unde contează mai mult bifarea prezenței. Aici se învață prea puțin, iar cursanții ies mult prea slab calificați. De altfel, se pare că și dintre persoanele calificate foarte puțini ajung efectiv să lucreze în domeniu și pe meseria pentru care au fost pregătiţi. ”Cred că nu sunt nici măcar 5%”, apreciază Cristian Luca.

Oricum, cursurile de formare profesională nu pot înlocui fostele școli de meserii.

”Am trimis oameni la astfel de cursuri și singurii de care am fost mulțumit au fost cei care s-au calificat pe meseria de operatori de utilaje. Dar nu a fost neapărat meritul școlii, pentru că și aici cel mai mult au învățat în practica din cadrul societății, pe lângă cei care lucrează deja şi au o anumită experienţă”, spune domnul Luca. Cursurile dau însă o diplomă fără de care oamenii nu pot opera utilajele.

O altă situație este aceea că, după ce au fost calificați pe cheltuiala societății, o parte din ei pleacă, ba în străinătate, ba la prima oferta salarială superioară. Asta pentru că legiuitorul nu protejează absolut deloc angajatorul în asemenea cazuri. ”Nu avem cum să-i constrângem, nici să ne plătească acele costuri de pregătire, nici cum să îi facem să rămână în firmă. Toate eventualele contracte de genul acesta sunt atacabile în instanță și am înțeles că, în proporţie de 99% din cazuri, câștigă angajatul, așa că ar fi o pierdere de timp și bani”, consideră Cristian Luca.

Muncitorii străini rămân o soluție

În lipsă de forță de muncă, muncitorii din țările non-UE rămân o soluție.

Directorul general al AWE Infra spune: ”Suntem o societate cu aproximativ 300 de angajați. Dintre aceștia, 25 sunt muncitori cu naționalitate indiană și cinci cu naționalitate srilankeză. Legat de calitatea acestora, străinii nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât muncitorii români. Contează foarte mult să ai un supraveghetor bun al echipelor în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.”

Muncitorii străini vin cu calificările făcute, iar diplomele pe care le au, le-au dat un bagaj de cunoștințe real. Dar ca seriozitate, implicare, nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât angajații români.

Domnul Luca crede că și în viitor va mai angaja muncitori străini dacă va mai fi nevoie iar volumul de activitate al societății o va impune: ”Ca să ne extindem voi fi nevoit să angajez străini, pentru că muncitorii români calificați sunt extrem de greu de găsit”.

Din cei 300 de angajați pe care îi are societatea, pe parcursul celor opt ani de activitate au fost formați în jur de 50 de ucenici.

”Însă nu am fost mulțumit de rezultate, cei mai mulți nu vor să învețe, sunt indolenți. Am constatat că dacă ei nu învață o meserie atunci când creierul absoarbe cel mai bine informații, de la vârsta de 18 până la 20-30 de ani, după aceea este greu să mai asimileze”, consideră domnul Luca.

Un muncitor calificat se formează, teoretic, în trei ani de școală, după care încă doi ani de ucenicie la o societate, care îi face apoi contract de muncă pe câțiva ani.

”Dacă aș ști că aș putea recruta un lucrător calificat care ar rămâne minim 7 ani în firmă am fi dispuși să finanțăm și noi parte din cheltuielile cu școala și ucenicia”, subliniază Cristian Luca.

”Aș fi dispus să susțin o clasă de 30 de elevi, într-o școală profesională”

Ca să atenueze lipsa de muncitori calificați, autoritățile ar trebui în primul rând să investească în reînființarea școlilor profesionale. Să construiască internate decente, să ofere locuri de cazare și masă tinerilor veniţi din mediul rural sau din zone defavorizate.

Asta poate fi realizat și în parteneriate cu anumite societăți interesate să angajeze lucrători calificați.
”Eu unul aș fi dispus să vin în parteneriat, să susțin o clasă de elevi cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli de cazare, masă, învățământ.

Cu o contribuție pentru 30 de elevi. Bineînțeles, de la început în baza unor contracte, care să îmi garanteze că acel elev la a cărui școlarizare am contribuit va rămâne după absolvire să lucreze măcar câțiva ani în cadrul societății noastre. Așa am avea o șansă ca în următorii 10 ani să putem dispune de o clasă muncitoare calificată în România”, crede domnul Luca.

Firmele ajung să execute prost anumite categorii de lucrări, din lipsă de muncitori calificați

Din cauza penuriei de lucrători calificați firmele de construcții sunt obligate să realizeze anumite categorii de lucrări cu muncitori necalificați. De multe ori acestea nu au calitatea prevăzută, iar societatea trebuie să le refacă din bani proprii.

Firmele ajung să execute prost anumite lucrări, inclusiv de investiții pentru statul român. Nu că ar vrea să le facă prost sau că nu ar plăti bine proprii muncitori sau că nu folosesc materiale de calitate, ci pentru că nu mai găsesc oameni calificați care să le facă așa cum sunt prevăzute de proiectele tehnice.

Oamenii părăsesc firma și țara după ce obțin o calificare

Oamenii ar putea să meargă să muncească în străinătate după ce obțin în țară o calificare, dar ar trebui ca înainte să își achite costurile de școlarizare.

”Nu cred că ar mai pleca dacă ar ști că aceste cheltuieli de calificare li se vor imputa, ca în cazul unui credit, din veniturile lor ulterioare”, spune domnul Luca.  Statul român ar trebui să aibă niște legi clare în acest sens.

În țară sunt deja multe firme de construcții care oferă salarii decente și atractive în așa fel încât să nu mai plece muncitorii. ”Societatea noastră plătește bine muncitorii calificați.

Maiștrii cu vechime de 5 – 6 ani beneficiază de o remuneraţie de 1500 – 2000 euro net lunar. Trebuie să procedăm de așa natură încât să menținem și chiar să mărim în viitor aceste nivele salariale, astfel încât muncitorii calificați să nu mai fie tentați să plece în străinătate unde ar câștiga poate puțin în plus, dar ar nevoiți să își plătească cheltuielile cu masa și cazarea.

Cu siguranță sunt deja destul de mulți antreprenori români dispuși să plătească salarii decente astfel încât angajatul să fie atras să rămână, să lucreze la el în țară, să-și întemeieze o familie și să își asigure o viață normală, asa cum își dorește oricine”, a concluzionat Cristian Luca, managerul AWE Infra SRL.

Dar pentru aceasta este nevoie în continuare de susținere din partea statului român prin legi care să sprijine mediul de afaceri.

Sus