Oferte locuri de munca top

Turbinele eoliene, propuse sa fie exceptate de la aplicarea legii achizitiilor publice

Noi excepții ar putea fi prevăzute în Legea achizițiilor sectoriale, conform unei propuneri legislative depusă spre dezbatere în Senat de către deputații PNL, Sebastian Burduja (ministrul Energiei) și Olivia-Diana Morar.

Modificarea propusă ar urma să asigure ”sporirea nivelului de flexibilitate a companiilor cu capital majoritat sau integral de stat de a activa pe o piață liberă, concurențială, de a avea acces rapid la procurarea de piese și echipamente de schimb, la servicii de mentenanță de tip full services și diferite lucrări de reparații urgene, strict necesare unei funcționări în parametrii optimi a centralelor de producție energie electrică din surse regenerabile”.

Inițiatorii noului proiect de lege propun ca legea privind achizițiile sectoriale să nu se aplice:

* achizițiilor de echipamente și piese de schimb pentru turbinele eoliene de la producătorii acestora, servicii de întreținere/mentenanță preventivă și corectivă, precum și execuția de lucrări, activități ce pot fi efectuate/executate doar de către producătorii turbinelor eoliene, și care contribuie la securitatea energetică a României, parte componentă a securității

* oricăror alte achiziții de mijloce fixe pentru operatori economici din sectorul energetic care deservesc infrastructura critică națională și/sau care, prin activitatea desfășurată, contribuie la realizarea securității energetice a României, parte componentă a securității naționale.

Producătorii de turbine impun adesea utilizarea unor contracte standardizate guvernate de legi străine și protejate prin drepturi exclusive de proprietate intelectuală.

”Aceste cerințe fac imposibilă respectarea legislației naționale în domeniul achizițiilor publice și, în același timp, compromit capacitatea României de a menține securitatea energetică. Așadar, exceptarea acestor achiziții este justificată juridic prin necesitatea protejării intereselor naționale și a respectării drepturilor de proprietate intelectuală impuse de producători”, își motivează propunerea cei doi inițiatori.

Din punct de vedere tehnic, turbinele eoliene au echipamente complexe, cu specificații tehnice predefinite și tehnologii brevetate. Aceste echipamente necesită întreținere specializată și utilizarea de piese de schimb specifice, pe care doar producătorii originali le pot furniza. Utilizarea echipamentelor și serviciilor de întreținere de la alți furnizori ar putea duce la incompatibilități tehnice și riscuri operaționale majore, cum ar fi autodistrugerea turbinelor sau excluderea din sistemul energetic național.

”Pentru a asigura continuitatea și siguranța operațiunilor, achizițiile trebuie să fie exceptate de la regulile standard ale achizițiilor publice și realizate direct de la producători. De asemenea, exceptarea achizițiilor de mijloace fixe pentru operatorii economici din sectorul energetic care deservesc infrastructuri critice naționale este crucială pentru realizarea securității energetice a României”, consideră inițiatorii noului proiect legislativ.

 

 

Sus