Oferte locuri de munca top

Posibile scutiri de plata pentru anumiti proprietari de apartamente

Opt deputați PNL au identificat o problemă ce trebuie rezolvată pe cale legislativă. Aceștia au inițiat un proiect de lege care să exonereze anumiți locatari din blocurile de apartamente de la obligația de a plăti cheltuielile cu energia electrică consumată de ascensor.

În prezent, propunerea legislativă este la nivel de proiect.

Prevederea are în vedere persoanele care locuiesc în apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin și etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Astfel, ar urma să fie eliminată o măsură, pe care inițiatorii noului proiect de lege o consideră discriminatorie și disproporționată, raportat la responsabilitatea obligației de plată.

Prevederile actuale legate de modul de organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor au o serie de neconcordonanțe în privința regimului juridic al obligativității de a contribui la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensoarelor în cazul anumitor categorii de proprietari, fără a se ține cont de particularitățile specifice fiecărui tip de proprietate, comună sau individuală, consideră deputații.

Proprietarii unei locuințe situată la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin sunt obligați, în baza hotărârii adunării generale a locatarilor, la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică a ascensoarelor, precum și la plata lucrărilor, cheltuielilor de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune, desi, în realitate, nu folosesc acest serviciu.

Propunerea legislativă

Legea nr. 196/2018 privind înfiintarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor se modifică după cum urmează:

La articolul 75, alin. (5):

Prin excepție de la prevederile alin. (4), sunt exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus