Oferte locuri de munca top

Decontul de TVA precompletat: Masuri luate de Finante dupa discutii cu contabilii

Mai multe măsuri privind decontul de TVA precompletat au fost convenite de Ministerul Finanțelor în urma unei ședințe de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Astfel, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferențele de TVA.

De asemenea, a fost prorogat termenul de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA.

A fost prelungit termenul pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă.

Totodată, va fi revizuit cuantumul amenzilor.

Ministrul Boloș a anunțat că la sediul Ministerul Finanțelor vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri.

De asemenea, în urma mesajelor primite, Marcel Boloș a clarificat faptul că un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală.

Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare.

Decontul precompletat e-TVA, de la 1 august 2025 pentru firmele care aplică TVA la încasare

Termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA este 1 august 2025,

în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare. Aceasta întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA.

De asemenea, au fost suspendate până la începutul anului viitor sancțiunile netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Aceasta pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Un comentariu;

  1. ograda daniel said:

    ca de regula toti ministri acestei tari sant nepregatiti si fara pregatire profesionala in domeniu, fara experienta practica si cel mai grav este ca dau legi si hotarari fara sa analizeze sau SA STEA DE VORBA CU SPECIALISTI IN DOMENIU, RUSINE

Sus