Oferte locuri de munca top

Increderea in economie, in usoara crestere

O ușoară creștere a indicatorului privind încrederea în economie a putut fi observată în luna mai a acestui an, conform celui mai recent sondaj realizat de Asociația CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, calculat de CFA România, a crescut cu 0,3 puncte până la valoarea de 47,4 puncte.

Această situație s-a datorat majorării cu 1,1 puncte a componentei de condiții curente a indicatorului.

“Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipațiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobândă au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, consideră Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședintele Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,45%.

În același timp, aproximativ 53% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/lei, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0130 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0605 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți, 42% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce tot 42% anticipează o stabilitate a prețurilor, iar restul de 16% o majorare.

De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 26% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior la 6%.

Anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au crescut față de exercițiul anterior până la valoarea de 2,9%.

Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus