Dobânda datorată pe perioada pentru care au fost acordate eşalonări la plată pentru obligaţiile fiscale urmează să fie modificată, potrivit propunerii făcută de deputați.
În prezent, nivelul acestei dobânzi este de 0,02%. conform OUG nr.20/2023.
Acum, deputații propun revenirea la nivelul de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, cu excepţia eşalonărilor acordate pentru obligaţiile fiscale rezultate din titlurile de creanţă emise de autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene.
Aceștia explică faptul că majorarea este prea abruptă, în condițiile dobânzilor în scădere pe piața bancară, păstrarea nivelului dobânzilor și penalităților la 0,02%/zi de întârziere este exorbitantă și nu face decât să agraveze problemele agenților economici.
În contextul dificil actual extern și intern caracterizat de multiple crize, de la pandemie la cea energetică, bulversarea rutelor de aprovizionare și a pieței interne ca urmare conflictului din Ucraina, precum și a inflației persistentă și crizei de forță de muncă, întreprinderile au mari dificultăți în a se menține pe linia de plutire.
Revenirea la o rată suportabilă a dobânzilor este necesară pentru a putea face față nevoile de finanțare și de plată a salariilor cuvenite angajaților, consideră deputații care au inițiat modificare ratei dobânzii datorată pentru perioada de eșalonare.
Astfel, proiectul de lege vizează îmbunătățirea cadrului legal aplicabil în materia colectării creanțelor bugetare, din perspectiva procedurilor de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale și de restructurare a obligațiilor bugetare.
Concurenta mare pentru un contract rutier de 52 mil euro