Întrucât în practică sunt tot mai multe situaţii în care sunt solicitate îndreptări ale erorilor strecurate în cadrul înregistrării sistematice, un grup de politicieni a propus un nou proiect de lege care să schimbe paradigma după care se realizează lucrările de acest tip. (fișier atașat la finalul știrii)
Inițiatorii doresc să se creeze posibilitatea deţinătorilor de imobile să verifice pe o perioadă de 150 de zile datele rezultate din realizarea lucrărilor. Totodată, să îşi clarifice situaţia prin formularea de cereri de rectificare care să fie soluţionate de către reprezentanţii prestatorului lucrării şi reprezentanţii primăriei cu posibilitatea exercitării unei căi de atac, respectiv formulării unei contestaţii la soluţia dată cererii de rectificare.
Având în vedere faptul că lucrările de înregistrare sistematică se derulează etapizat, pe sectoare cadastrale, se impune ca și afişarea publică a documentelor tehnice cadastrale să fie realizată pe etape.
În prezent, în cazul lucrărilor derulate la nivelul întregii unităţi administrativ teritoriale, pentru sectoarele cadastrale recepţionate ca sublivrări se aşteaptă finalizarea întregului teritoriu al UAT pentru afişarea publică a acestora.
În același timp, noul proiect vizează şi organizarea activităţii de îndreptare a erorilor strecurate în cadrul înregistrării sistematice.
Primarul unei unităţi administrativ teritoriale poate confirma însuşirea în cadrul lucrării de cadastru sistematic, doar a informaţiilor care au fost puse la dispoziţia prestatorului. Răspunderea cu privire la celelalte informaţii din lucrare aparţine persoanei autorizate (prestatorul).
În cazul posesiilor, fiind informaţii care se certifică prin adeverinţa emisă de către primărie este necesară centralizarea într-un tabel a tuturor posesorilor din cadrul lucrării de înregistrare sistematică, în vederea asigurării verificării informaţiilor despre suprafeţele şi identificatorii imobilelor deţinute în posesie, fără acte de proprietate.
Noul proiect de lege propune ca dispoziţiile privitoare la notarea posesiei să nu fie aplicabile imobilelor care fac parte din domeniul public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale. Privitor la domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, acesta urmează regulile de drept comun.
Totodată, notarea posesiei, post-sistematic, acolo unde nu s-a identificat posesorul pe parcursul lucrărilor de cadstru sistematic, trebuie să se facă respectând regulile de sistematic şi nu cele de sporadic (la cerere).
Numărul de imobile care fac obiectul înregistrării sistematice fiind foarte mare, de multe ori se constată erori de reprezentare grafică a limitelor acestora în planul cadastral, situație ce impune o intervenţie legislativă pentru a se clarifica modalitatea de îndreptare a erorilor atât cele grafice din planul cadastral, cât şi din cărţile funciare aferente acestor imobile.
Aşa cum în cadrul înregistrării sporadice (la cerere) persoana autorizată să execute lucrări de cadastru este obligată să refacă documentaţia cadastrală întocmită greşit, în mod similar se impune ca şi ulterior întocmirii documentelor tehnice cadastrale în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică să rectifice erorile săvârşite.
Cum lucrările de întocmire a planurilor parcelare au fost asimilate, conform legii, cu lucrările de înregistrare sistematică şi pentru unitate de tratament, se impune ca şi în cazul imobilelor pentru care au fost emise procesele-verbale de punere în posesie şi/sau titluri de proprietate să poată fi înscrisă posesia.
De asemenea, se impune ca şi pentru imobilele din zonele fost necooperativizate să fie creată posibilitatea notării posesiei.
În cazul deschiderii din oficiu a noilor cărţi funciare, înscrierile active din vechile cărţi funciare se transcriu cu aceleaşi efecte juridice şi sub acelaşi rang avute anterior, ca urmare a finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică fără să se fi realizat în multe situaţii contactul cu posesorii imobilelor. Pentru aceste motive se impune introducerea unei noi situaţii de notare a posesiei la litera e) a alin.8 al art.41.
Acest proiect de lege a fost depus la Senat spre dezbatere.
Descarcati aici proiectul de lege
Daca prestatorul a gresit atunci sa corecteze acuma in cel mai scurt timp nu sa mai poarte pe la usile institutilor proprietarul pentru ca el prestatorul este vinovat.