Oferte locuri de munca top

Subventii incorecte: Companiile industriale recurg la concedieri din cauza concurentei cu China

Aproximativ jumătate din firmele industriale germane reacționează la concurența tot mai mare din partea Chinei prin concedieri, arată un sondaj realizat de Institutul German de Economie (IW). Majoritatea firmelor chestionate indică subvențiile incorecte și susțin măsurile de protecție comercială.

„Made in China” a fost odată un etalon pentru produse ieftine, fabricate simplu. Astăzi, lucrurile stau altfel: mai mult de jumătate dintre companiile germane care concurează cu cele chineze consideră că aceasta reprezintă o provocare mare sau destul de mare. Aceasta este concluzia unui nou sondaj realizat în cadrul IW-Zukunftspanel, pentru care cercetătorii au chestionat, în martie și aprilie, aproape 900 de companii industriale și furnizori de servicii conexe industriei.

Conform sondajului, fiecare a patra companie se află în concurență directă cu firme chineze pe piețele lor.

Industria prelucrătoare este deosebit de afectată, aproximativ două treimi dintre firmele industriale văd concurența din China ca o provocare mare sau destul de mare. Este de remarcat faptul că, chiar și în rândul firmelor deosebit de inovatoare, acest procentaj este de aproape 61%.

În special în ceea ce privește prețurile scăzute ale produselor chinezești, firmele germane nu mai pot ține pasul. Fiecare a doua companie raportează că firmele chineze își subcotează prețurile cu mai mult de 20%. La aproape jumătate dintre companiile industriale, subcotările depășesc chiar 30%.

Deși firmele chineze sunt considerate inovatoare, prețurile lor scăzute sunt văzute ca fiind influențate de interese politice puternice: aproximativ 60% dintre companii cred că guvernul chinez distorsionează concurența prin subvenții incorecte.

Aproximativ trei din patru firme care se confruntă cu concurența chineză în industria prelucrătoare pierd cote de piață. Aproape jumătate dintre acestea recurg la concedieri, iar aproape o treime își mută operațiunile în străinătate. Acest lucru are un impact asupra pieței muncii: companiile industriale care recurg la concedieri reprezintă aproximativ 19% din cele aproape 11 milioane de locuri de muncă din sectorul industrial.

În sectorul prelucrător, nucleul industriei, acestea reprezintă chiar 23% din cei 7,5 milioane de angajați.

Companiile susțin tarifele punitive

De asemenea, companiile se pronunță clar în favoarea măsurilor de protecție comercială.

Peste 80% dintre firmele chestionate consideră că tarifele punitive pentru mașinile electrice chinezești sunt cel puțin parțial justificate, având în vedere că China subvenționează incorect. Doar mai puțin de șapte procente se opun.

Propunerea de a interzice transferul de tehnologii care ar putea fi utilizate de China în scopuri militare este susținută total sau parțial de 76% dintre firme – și asta chiar dacă au fost avertizate că acest pas ar restricționa semnificativ libertatea lor antreprenorială. „China nu joacă un joc corect în comerț de ani de zile”, spune expertul IW în China, Jürgen Matthes.

Germania și UE nu ar trebui să fie convinse că practică protecționism, în timp ce, de fapt, folosesc instrumente de protecție comercială conforme cu regulile.

„Este vorba mai degrabă de crearea unor condiții de concurență egale. UE nu ar trebui să tolereze politica de subvenții a Chinei, altfel va pune în pericol supraviețuirea multor firme profitabile de aici”, spune Matthes.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus