Cinci localitați din țară vor fi atestate ca stațiuni turistice de interes național și local, ceea ce înseamnă noi oportunități de investiții în turismul românesc.
De asemenea, investitorii vor putea accesa fonduri europene pentru a realiza structuri de cazare.
Solicitările și documentaţiile pentru atestare au fost depuse de către autorităţile administraţiei publice locale, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a verificat ȋndeplinirea criteriilor legale, efectuȃnd inclusiv vizite la faţa locului.
Comuna Moisei, județul Maramureș
Comuna Moisei este situată în extremitatea sud-estică a județului Maramureș, în mare parte în lunca râului Vișeu, a Izvorului Dragoș și a Izvorului Negru (Valea Neagra), la poalele munților Rodnei.
Promovarea localității se realizează prin intermediul Centrului de Informare și Promovare Turistică Moisei, care oferă turiștilor materiale de promovare (filme de prezentare a localității, hărți, cărți, pliante și broșuri de promovare) și informații despre resursele naturale și antropice ale zonei, prin intermediul site-ului primăriei, a rețelelor de socializare și a participării la târguri de profil.
Localitatea se află într-o continuă modernizare și dezvoltare având aprobate sau în derulare proiecte finanțate prin PNRR, CNI, AFM, Anghel Saligny.
Comuna Eșelnița, județul Mehedinți
Comuna Eșelnița este situată în partea de sud – vest a județului Mehedinți, la intrarea în zona Clisurii Dunării.
Zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând 1047 de locuri de cazare în unități clasificate, din care 916 de locuri clasificate la 3 și 4 stele/margarete precum și 1206 de locuri de alimentație publică clasificate la categoria 2-4 stele.
În această localitatea sunt aprobate sau în derulare proiecte finanțate prin PNRR, CNI și Anghel Saligny.
Comuna Gârda de Sus, județul Alba
Comuna Gârda de Sus este situată în județul Alba în interiorul Parcului Natural Apuseni, în inima Țării Moților.
Promovarea localității se realizează prin intermediul rețelelor de socializare și a site-urilor de specialitate.
Baza turistică este asigurată de pensiuni turistice, camere și apartamente de închiriat în scop turistic, care însumează 426 de locuri de cazare, din care 302 de locuri sunt clasificate la 3 stele/margarete și 323 locuri de alimentație publică clasificate la categoria 2 și stele.
Comuna Săcălășeni, județul Maramureș
Comuna Săcălășeni este situată în zona centrală a județului Maramureș.
Aici sunt aprobate sau în derulare proiecte finanțate prin PNRR, AFM și Anghel Saligny.
Promovarea localității se realizează prin intermediul site-ului primăriei, a rețelelor de socializare și prin participări la evenimentele de profil.
Evenimentelor culturale şi sportive cu caracter de repetabilitate sunt: Festivalul Folcloric ”Tradiții Chiorene” (de sărbătoarea hramului bisericilor din localitate), Festivalul ecvestru și Ziua Iei – Săcălășeni, Sărbătoarea cireșelor (iunie), Claca la suretit (octombrie), Verjelul (ianuarie) – în localitatea Coruia, concerte de colinzi (decembrie) și șezători, precum și competiții ca: Raliul Maramureșului (cu desfășurare și pe teritoriul comunei), concursuri de fotbal și oină ș.a.
Comuna Siculeni, județul Harghita
Comuna Siculeni se află la 10 km nord de Municipiul Miercurea Ciuc, așezată pe ambele maluri al râului Olt.
Datorită potențialului turistic existent pe teritoriul administrativ al comunei Siculeni, dar și în arealul înconjurător al potențialului turistic al zonei – Depresiunea Ciuc – se poate practica și dezvolta turismul durabil, acoperind multe forme de turism: turismul rural, turismul cultural, turismul ecologic și științific, turismul sportiv, cicloturismul, turismul de refacere și recuperare, turismul de vânătoare și de pescuit, turismul de weekend, turismul montan și turismul ecvestru.
Zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând 101 de locuri de cazare în unități clasificate, din care 75 de locuri clasificate la 3 stele/margarete.
Zona turistică a orașului Moldova Nouă, județul Caraș-Severin
Oraşul Moldova Nouă se află în sudul judeţului Caraş-Severin, pe malul Dunării
Zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând 100 de locuri de cazare în unități clasificate, din care 62 de locuri clasificate la 3 stele/margarete și 264 de locuri de alimentație publică clasificate la categoria 2 stele.
Aici sunt aprobate sau în derulare proiecte finanțate prin POR, PNRR, PNDL, CNI și Anghel Saligny.