Oferte locuri de munca top

Imobile cu proprietar necunoscut, in regim de monumente istorice

Regimul juridic de monument istoric urmează să fie aplicat începând chiar de la data afișării deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de clasare de urgență.

Acesta este unul dintre amendamentele propuse de deputați la proiectul legislativ de modificare a Legii privind protejarea monumentelor istorice.

Astfel, în cazul în care un imobil nu are un proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de urgență se va considera realizată prin afișarea acesteia la sediul primăriei și al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află bunul imobil în cauză, precum și pe paginile de internet ale acestora.

În acest caz, regimul juridic de monument istoric se va aplica începând de la data afișării deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de clasare de urgență.

Totul cu personal de specialitate atestat

Textul noului proiect legislativ prevede că toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice se vor face cu personal de specialitate atestat, sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, în condiţiile legii.

Aceasta indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului.

Excepție fac intervențiile de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente ori de amplasare a echipamentelor sau a infrastructurii fizice destinate susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice, care se încadrează ca microlucrări, lucrări standard sau lucrări de mică amploare.

De asemenea, elaborarea expertizelor tehnice, a proiectelor de consolidare, restaurare şi dirigentarea lucrărilor se vor efectua numai de personal de specialitate atestat de către Ministerul Culturii.

Cladiri rezidentiale, in apropierea unui municipiu

Fonduri suplimentare pentru restaurare

Fondurile obținute din aplicarea timbrului monumentelor istorice vor putea fi suplimentate prin fonduri alocate de la bugetul de stat, în vederea organizării sesiunilor de finanțare a proiectelor multianuale ce vor fi cuprinse într-un program distinct, anexă la bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, inclusiv amendamentele propuse de deputați, va fi supus votului în plenul Camerei Deputaților.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus