Solplanet x AeroFix

Podul suspendat peste Dunare: lucrarile de remediere ar urma sa fie finalizate luna aceasta

Până la finalul acestei luni ar trebui să fie finalizate lucrările de remediere la Podul suspendat peste Dunăre, unul dintre cele mai importante proiecte de construcții din țară.

Proiectul a avut de-a lungul timpului mai multe probleme, constructorul neîncadrându-se în termenele stabilite inițial. De asemenea, nu a fost îndeplinit nici gradul de mobilizare a resurselor prezentate în ofertă și nici programul de execuție.

După problemele semnalate anterior în cadrul proiectului, precum asfalt denivelat, şuruburi puse de formă, infiltraţii, la Podul suspendat peste Dunăre s-au semnalat tasări.

Este vorba de tasări la rampa de acces pe viaduct, elementul care face legătura cu tablierul şi blocurile de ancoraj. Acestea au fost identificate încă din septembrie 2023 în cadrul acţiunii de monitorizare. Constructorul ar fi încercat să rezolve aceste tasări cu straturi suprapuse de asfalt în aşa fel încât să se ajungă la cotă. Însă, problema s-a acutizat şi s-a ajuns să fie o diferenţă de nivel de mai mult de 10 cm.

Referitor la soluționarea tasărilor la rampa de acces pe viaduct, reprezentanții Ministerului Transporturilor, explică faptul că antreprenorul, WeBuild SPA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co Ltd, declarat că a demarat soluția de consolidare, inclusiv la structura rutieră.

Inspecțiile tehnice efectuate de beneficiar și inginer confirmă aceste declarații.

Data de finalizare a lucrărilor de remediere este 30 mai 2024.

De asemenea, atât beneficiarul, cât și inginerul întreprind o serie de inspecții tehnice și urmăresc execuția lucrărilor, astfel încât acestea să fie în conformitate cu proiectul ethnic, standardele și normativele în vigoare.

Recepția la terminarea lucrărilor nu este realizată pentru niciun sector sau secțiune din cadrul proiectului.

Pentru realizarea recepției, antreprenorul are obligația de a realiza toate remedierile identificate la lucrările executate.

Amintim faptul că valoarea contractului semnat în 2018 este de 1.995.932.260 lei, fără TVA.

Secțiunea 2 a podului a fost deschisă în iulie 2023.

Sus