Oferte locuri de munca top

Prea multe case vacante in Japonia

Numărul de case vacante din Japonia a crescut la un record de nouă milioane, în timp ce țara continuă să se confrunte cu o populație în continuă scădere.

Casele abandonate sunt cunoscute în Japonia ca „akiya” – un termen care se referă de obicei la casele rezidențiale abandonate ascunse în zonele rurale, transmite CNN. Dar mai multe „akiya” sunt văzute în orașe mari, cum ar fi Tokyo și Kyoto.

„Acesta este un simptom al scăderii populației Japoniei”, a spus Jeffrey Hall, lector la Universitatea Kanda de Studii Internaționale din Chiba. „Nu este cu adevărat o problemă de a construi prea multe case”, ci „o problemă de a nu avea destui oameni”, a spus el.

Potrivit cifrelor compilate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, 14% din toate proprietățile rezidențiale din Japonia sunt vacante.

Cifrele includ case secundare și cele rămase goale din alte motive, inclusiv proprietăți eliberate temporar în timp ce proprietarii lor lucrează în străinătate.

Nu toate sunt lăsate în ruină, cum ar fi „akiya” tradițională, al căror număr tot mai mare prezintă o serie de alte probleme pentru guvern și comunități, au declarat experții pentru CNN.

Acestea includ încercări înăbușitoare de a întineri orașele în descompunere, devenind potențiale pericole din cauza lipsei de întreținere și creșterea riscurilor pentru salvatori în perioadele de dezastru într-o țară predispusă la cutremure și tsunami.

Problema prea multor case

„Akiya” sunt adesea transmise de-a lungul generațiilor. Dar, odată cu scăderea vertiginoasă a ratei fertilității din Japonia, mulți rămân fără niciun moștenitor la care să treacă sau sunt moșteniți de generațiile mai tinere care s-au mutat în orașe și nu sunt interesate de întoarcerea în zonele rurale. Pentru unele case autoritățile locale nu știu cine sunt proprietarii din cauza unei evidențe proaste.

Acest lucru îngreunează guvernul să întinerească localitățile rurale care îmbătrânesc rapid, împiedicând eforturile de a atrage tineri interesați de un stil de viață alternativ sau investitori care doresc un chilipir.

În conformitate cu politicile fiscale ale Japoniei, unii proprietari consideră adesea mai ieftin să păstreze casa decât să o demoleze pentru reamenajare.

Și chiar dacă proprietarii vor să vândă, pot avea probleme în a găsi cumpărători, a spus Hall, de la Universitatea Kanda.

„Multe dintre aceste case sunt blocate de accesul la transportul public, la asistență medicală și chiar la magazine de proximitate”, a spus el.

Videoclipurile în tendințe care arată oameni – în principal străini – cumpărând case ieftine japoneze și transformându-le în pensiuni și cafenele elegante au strâns mulți adepți pe rețelele sociale în ultimii ani, dar Hall a avertizat că nu este atât de ușor pe cât pare.

„Adevărul este că majoritatea acestor case nu vor fi vândute străinilor sau că volumul de muncă administrativă și regulile din spatele acesteia nu sun] ceva ușor pentru cineva care nu vorbește japoneză și nu citește foarte bine japoneză”, a mai spus el.

„Nu vor putea să cumpere aceste case la preț ieftin.”

Blocuri noi, cu circa 170 apartamente, intr-un municipiu

Prea puțini oameni

Populația Japoniei este în declin de câțiva ani – la ultima numărătoare din 2022, populația s-a micșorat cu peste 800.000 față de anul precedent, ajungând la 125,4 milioane.

În 2023, numărul noilor nașteri a scăzut pentru al optulea an consecutiv, atingând un minim record, potrivit datelor oficiale.

Rata natalității din Japonia s-a situat ani de zile în jurul valorii de 1,3, departe de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă.

Chiar săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia a declarat că numărul copiilor sub 15 ani a scăzut pentru al 43-lea an consecutiv la un record minim de aproximativ 14 milioane, de la 1 aprilie.

Deci, toate acestea înseamnă că problema prea multor case și prea puțini oameni pare să continue de ceva timp.

Akiyama a conceput un program de inteligență artificială pentru a prezice zonele cele mai vulnerabile la „akiya”, dar a subliniat că problema nu este exclusivă în Japonia – a fost observată în SUA și în unele țări din Europa.

Cu toate acestea, el a spus că istoria arhitecturală și cultura Japoniei au făcut situația de acolo deosebit de gravă.

Casele din Japonia nu sunt apreciate pentru longevitatea lor, a spus el și, spre deosebire de Occident, oamenii nu văd de obicei merit în a trăi în clădiri istorice.

„În Japonia, cu cât casa este mai nouă, cu atât prețul la care se vinde este mai mare”, a spus el.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus