Mai multe modificări vor fi realizate în Codul fiscal pentru impozitul pe clădiri, după ce baza de impozitare pentru impozitul pe clădiri nu s-a prevăzut în cuprinsul Deciziei de impunere.
Astfel aceasta nu se comunică de către unitățile administrativ-teritoriale contribuabililor plătitori ai impozitului pe clădiri și, implicit, persoanele fizice care dețin în proprietate/coproprietate clădiri rezidențiale nu au posibilitatea de a cunoaște dacă valoarea impozabilă depăşeşte plafonul prevăzut pentru impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, de 2,5 milioane lei.
Impozitul special pe bunuri imobile și mobile de valoare mare
Vor fi obligate la plata impozitului special pe bunuri imobile și mobile de valoare mare:
* persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale potrivit definiţiei de la art. 453 lit.f), situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457, depăşeşte 2.500.000 lei. Contribuabilii pentru care organul fiscal local a determinat, potrivit art. 457, o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 lei sunt înștiințați de către acesta, în condițiile prevăzute la art. 47 din Codul de procedură fiscală, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, a prezentei ordonanțe de urgență. Înștiințarea trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:
– denumirea organului fiscal emitent;
– datele de identificare ale contribuabilului înştiinţat;
– obiectul notificării;
– cuantumul valorii impozabile determinată pentru impozitul pe clădiri, în cazul respectivei clădiri;
– semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum şi ştampila organului fiscal emitent.
În cazul impozitului datorat pentru clădirile rezidențiale a căror valoare impozabilă calculată depăşeşte 2.500.000 lei, organul fiscal local ce a determinat respectiva valoarea impozabilă va transmite organului fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului atât o copie a documentației care atestă data comunicării înștiințării, cât și date și informații cu privire la valoarea impozabilă stabilită cu privire la imobilul ce a făcut obiectul înștiințării. În vederea derulării acestei proceduri de transmitere, organul fiscal local va solicita A.N.A.F. să îl informeze cu privire la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului.
Cota de impozitare
În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local și plafonul de 2.500.000 lei.
Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul special până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competenţă se află domiciliul contribuabilului, în cazul clădirilor rezidențiale.