Urare Craciun 2024

Construct Plus IMM are solicitari mai mari cu 358% fata de plafonul acordat

Subcomponenta Construct Plus IMM a înregistrat solicitări mai mari cu 358,45% față de plafonul acordat, iar Construct Plus UAT cu 95,50%, în cadrul Schemei de ajutor de stat IMM PLUS,  după cum a anunțat FNGCIMM.

Suprasubscrierea arată nevoia de capital de lucru a constructorilor, firmele de construcții fiind în prezent afectate de întârzierile în decontarea plăților pentru lucrările executate în proiectele de investiții publice.

Plafoanele de garantare aprobate pentru emiterea de garanții în anul 2024 pentru aceste subcomponente sunt de 900 milioane lei pentru subcomponenta IMM-uri și de 100 milioane lei pentru UAT-uri.

”Prin continuarea cu IMM PLUS, începând cu data de 29 aprilie și până la data de 30 iunie 2024, când vom închide acest program, cel puțin alți 15.000 de beneficiari vor primi finanțare garantată pentru a-și asigura capitalul de lucru necesar continuării activității, vor putea să-și dezvolte afacerile și realiza obiectivele de investiții”, a declarat Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM.

Plafonul total de garantare în valoare de peste 7.9 mld lei, a fost suprasubscris de finanțatori în procent de 330,14%, stabilit pe baza volumului finanțărilor pe care estimează că le vor acorda în anul 2024.

Prin schema de ajutor de stat IMM PLUS, se asigură accesul IMM-urilor, inclusiv a start-up-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie de piață, la finanțări cu garanții de stat și  costuri subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, respectiv:

– Rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă, diferențiată pentru creditele de investiții, marja este de maximum 1,5% pe an, pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru marja este de maximum 1,9% pe an.

– Nivelul comisionului de administrare este de 0,20% și se calculează pentru întreaga perioadă de valabilitate a garanției;

– Comisioanele de risc pentru beneficiarii ce se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, se ridică la nivelul de 0,25% pentru primul an de garantare, de 0,5% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 1% pentru anii 4 – 6 de garantare. Pentru beneficiarii care se încadrează în categoria întreprinderilor mari, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a UAT-urilor se percep comisioane de risc la nivelul celor aferente întreprinderilor mari, respectiv: la nivelul de 0,5% pentru primul an de garantare, de 1% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 2% pentru anii 4 – 6 de garantare, aplicat la valoarea/soldul garanției de stat.

Lucrari propuse pe o importanta platforma industriala

Costurile cu dobânda sunt subvenționate pentru o perioadă de 12 luni pentru toate componentele schemei (cu excepția componentei AGRO PLUS, in cazul careia nu se subventioneaza dobanda), iar grantul acordat beneficiarilor include și comisioanele de risc și administrare, pentru întreaga perioadă de valabilitate a garanţiei.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus