Asociația Centrală a Industriei de Construcții din Germania (ZDB), împreună cu alte asociații și uniuni au anunțat că vor depune eforturi mai mari în ceea ce privește protecția împotriva zgomotului pe șantiere.
Nu doar acasă, ci și la locul de muncă, zgomotul este o amenințare constantă la adresa sănătății. Dacă zgomotele din jur sunt prea puternice, auzul poate fi afectat ireversibil.
În industria construcțiilor și în serviciile conexe construcțiilor, surditatea provocată de zgomot este cea mai frecvent raportată boală profesională.
Astfel, BG BAU a înregistrat anul trecut 4.581 de noi reclamații ce suspectează cazuri de surditate profesională provocată de zgomot. Numărul este mai mare cu peste 14% față de anul precedent.
Astfel, surditatea provocată de zgomot se află din nou pe primul loc în privința bolilor profesionale raportate în construcții.
Gerhard Citrich, șeful Departamentului de Sănătate și Siguranță în Muncă al IG BAU, a declarat: „Avem nevoie de mai multă acceptare pentru protecția împotriva zgomotului și o conștientizare mai mare atât din partea angajaților, cât și din partea angajatorilor, privind efectul dăunător al zgomotului. Surzirea provocată de zgomot nu apare neapărat doar la vârsta înaintată. Mulți tineri aud prost sau deloc. Pentru ca oamenii să-și protejeze auzul, avem nevoie de măsuri de protecție adecvate.”
Tim-Oliver Müller, director general al HDB, a adaugat: ” Companiile noastre se bazează în special pe inovații în combaterea zgomotului: tehnologii moderne de izolare fonică, utilaje de construcții acționate electric care nu sunt doar mai silențioase, ci și mai prietenoase cu mediul”.
Pentru protecția muncitorilor, Germania are o reglementare privind protecția împotriva zgomotului și vibrațiilor la locul de muncă.
Astfel, locurile de muncă cu un nivel zilnic de expunere la zgomot de peste 85 dB(A) sau cu un nivel de presiune sonoră de vârf de peste 137 dB(C) trebuie marcate ca zone zgomotoase. Acolo trebuie luate în special măsuri tehnice și organizaționale pentru protejarea angajaților.
Măsurile tehnice pentru protejarea angajaților includ, printre altele, utilaje mai silențioase sau proceduri de lucru cu zgomot redus.
Cu acestea, nivelul de zgomot poate fi redus în mod durabil. Exemple includ duze de aer comprimat cu zgomot redus sau lame de ferăstrău izolate fonic pentru ferăstraie circulare.
Dacă măsurile tehnice nu sunt posibile, expunerea la zgomot trebuie restricționată din punct de vedere organizațional, prin, de exemplu, ecrane de protecție fonică sau căști de protecție fonică care izolează sursa de zgomot.
De la o expunere medie la zgomot de 80 dB(A) pe zi, companiile germane trebuie să pună la dispoziția angajaților echipament de protecție personală, cum ar fi căști antifonice, dopuri auditive sau otoplasturi. Obligația de a purta echipament de protecție apare la un nivel de 85 dB(A).