Oferte locuri de munca top

Infiintarea societatilor de investitii imobiliare, reglementata prin lege

Un grup de 25 de parlamentari PNL a înaintat un proiect de lege privind înființarea societăților de investiții imobiliare (S.I.I.), a societăților cu profil imobiliar.

Proiectul a fost depus în Senat spre dezbatere.

S.I.I. este propus să fie o societate pe acțiuni, cu sediul social în România și având drept specializare investițiile imobiliare.

Acțiunile societăților de acest tip ar urma să fie tranzacționate pe o piață reglementată din țară, iar minim 75% din totalul activelor societății trebuie să constea în proprietăți imobiliare sau în titluri de participare ale societăților cu profil imobiliar din Uniunea Europeană.

Cel puțin 75% din veniturile S.I.I. trebuie să provină din vânzarea sau exploatarea proprietăților imobiliare, din dividende de la societăți cu profil imobiliar sau de la alte S.I.I., având totodată obligația de a distribui sub formă de dividende cel puțin 90% din profitul realizat, până la finalul exercițiului financiar următor.

”Societățile cu profil imobiliar” sunt societăți cu răspundere limitată sau societăți pe acțiuni care au ca obiect principal de activitate exploatarea, administrarea și/sau dezvoltarea de proiecte imobiliare, operarea unor centre recreative, de facilități sociale, centre comerciale, centre de servicii în care cel putin 75% din valoarea activelor este reprezentată de active imobiliare, realizarea de lucrări de infrastructură și alte asemenea activități în domeniul imobiliar.

Venituri neimpozabile

Iniațiatorii au propus un regim fiscal avantajos atât pentru S.I.I., cât și pentru societățile cu profil imobiliar deținute de S.l.I., unde anumite tipuri de venituri, precum cele din vânzarea sau închirierea proprietăților imobiliare, sunt considerate neimpozabile.

Această categorie include venituri din vânzarea proprietăților, cedarea folosinței acestora, venituri din mentenanță și management imobiliar, dividende de la societăți cu profil imobiliar și venituri din vânzarea titlurilor de participare la astfel de societăți.

Condiții specifice și obligatii pentru S.I.I.

S.I.I. va putea fi înființată de către orice entitate publică sau privată sau persoane fizice, respectând condițiile stabilite.

In cazul S.I.I. înființate de stat sau de o entitate publică, statul sau entitatea respectivă trebuie să dețină între 25% și 75% din capitalul social al societății.

S.I.I va avea dreptul de a înființa societăți cu profil imobiliar, cu condiția deținerii a cel puțin 95% din capitalul social al acestei societăți. S.l.l. va putea investi în diverse tipuri de active, inclusiv valori mobiliare, proprietăți imobiliare, lucrări de infrastructură și altele, conform procentajelor și condițiilor stabilite.

S.I.I.-urile ar urma să ofere micilor investitori posibilitatea de a investi în active imobiliare de mare valoare, care altfel le-ar fi inaccesibile din cauza costurilor ridicate.

O caracteristică esențială a acestor instrumente financiare este aceea că au transformat o categorie de active cu cel mai redus grad de lichiditate într-un activ care prin intermediul vehiculului investițional devine lichid, asemănător acțiunilor și obligațiunilor.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus