În controversa politică privind menținerea actualei cote unice de impozitare sau trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor, parlamentarii PNL au făcut un pas și au înaintat un proiect de lege privind menținerea cotei unice pentru următorii zece ani.
La data de 1 ianuarie 2024, cota unică de impozitare impusă în România a împlinit 20 de ani de aplicare.
Politicienii PNL susțin că această metodă de impozitare ar fi avut efecte pozitive în plan macroeconomic, fiscal, bugetar și social ale cotei unice de impozitare.
Așa că ei ai propus ca până la data de 31 decembrie 2033 să nu poată fi adoptate acte normative prin care să se modifice, completeze sau elimine cota unică de impozitare asupra veniturilor de orice natură și asupra profiturilor.
Parlametnarii PNL anticipează că economia și societatea din România ar obține următoarele beneficii:
* veniturile populației (salarii, pensii, venituri din activități independente, veniturile antreprenorilor) vor continua să crească puternic, neinflaționist, pentru că fiecare va avea certitudinea că, cu cât muncește și investește mai mult, cu atat va câștiga mai mult
* investițiile publice și, mai ales cele private, se vor intensifica, pentru că orice antreprenor va ști că, în următorii 10 ani, cota unică de impozitare nu se modifică
* bugetul de stat are de câștigat atat pe component de venituri, cât și pe cea de cheltuieli
* economia României va reuși să genereze un PIB/locuitor peste media europeană, până la 31 decembrie 2033.
În prezent, în România se aplică un impozit de 16% pe profit, 10% pe venit și 8% pe dividende.