Noi ajutoare de stat pentru realizarea de investiții de interes regional de peste 50 de milioane de lei vor fi aprobate astăzi de Guvern.
Finanţarea va fi realizată sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise, a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, realizate în sectoare de activitate strategice, pentru a crește eficiența și competitivitatea întreprinderilor.
Bugetul total al schemei este de 2.249 milioane lei, respectiv 749.995 milioane lei pentru anul 2024, 749.995 milioane lei pentru anul 2025 și 749.995 milioane lei pentru anul 2026.
În anul 2024 se va face analiza cererilor de acord pentru finanțare, iar în situația emiterii acordurilor pentru finanțare, angajarea cheltuielilor se va face din creditele de angajament aprobate.
Ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ şi se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.
Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2026, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2025-2032, în limita bugetului anual alocat schemei.
Cheltuieli eligibile
Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără T.V.A. aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale.
Activele corporale şi necorporale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:
* să fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat în locația realizării investiției și numai pentru atingerea obiectivelor investiţiei pentru care s-a solicitat finanţarea;
* să fie incluse în activele întreprinderii beneficiare de ajutor de stat şi trebuie să rămână asociate investiţiei, în locația prezentată în planul de afaceri, pentru care s-a acordat finanţarea pe o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiţiei;
* să fie achiziționate în condiții de piață;
* să fie amortizabile.
Pentru a fi considerate eligibile, costurile aferente activelor necorporale nu pot depăşi 50% din totalul costurilor totale eligibile aferente investiţiei.
Ce condiții trebuie să îndeplinească investițiile
Investiţiile realizate de întreprinderi în cadrul schemei trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
* să fie considerate investiţii iniţiale, respectiv investiţii iniţiale care creează o nouă activitate economică, în cazul întreprinderilor mari care realizează investiţii în judeţul Ilfov din cadrul regiunii de dezvoltare Bucureşti – Ilfov;
* să aibă o valoare totală a costurilor eligibile, fără T.V.A., de minimum 50 milioane
lei, respectiv echivalentul a aproximativ 10 milioane euro;
* să îşi demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării
investiţiei şi 5 ani de la data finalizării acesteia conform planului de afaceri;
* să demonstreze îndeplinirea condiţiilor referitoare la efectul stimulativ al ajutorului de stat;
* să îndeplinească indicatorii cantitativi şi calitativi;
* să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin antrenarea şi a
altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.
Modalitatea de acordare a ajutorului de stat
Pentru a beneficia de ajutor de stat, întreprinderea solicitantă trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Ministerului Finanţelor, în baza unei cereri de ajutor de stat.
Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare va fi realizată în sesiuni anunțate cu minimum 60 de zile lucrătoare înainte, durata fiecărei sesiuni fiind de 30 de zile lucrătoare.
Bugetul primei sesiuni este cel alocat prin Legile bugetare anuale. În cazul în care bugetul alocat primei sesiuni nu s-a epuizat se deschide o nouă sesiune, fără a se depăși bugetul alocat prin legile bugetare anuale.
Ajutorul de stat se poate plăti până în anul 2032 întreprinderilor care au primit acord pentru finanţare, după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile realizate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
Descărcați aici