Au intrat în vigoare noi prevederi privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
Astfel, toate activitățile privind finanțarea Programului se desfășoară prin intermediul platformei digitale. De asemenea, toate documentele, precum și toate comunicările se transmit prin intermediul platformei digitale.
Ministerul Dezvoltării va atribui fiecărui beneficiar un cod QR pentru fiecare obiectiv de investiții, cod pe care beneficiarii au obligația de a-l aplica pe panoul de identificare a investiției.
Scanarea codului QR va da posibilitatea publicului să acceseze informațiile specifice obiectivului de investiții, respectiv: denumirea obiectivului de investiții, valoarea alocată de la bugetul de stat, valoarea alocată de la bugetul local sau din venituri proprii, valoarea totală a obiectivului de investiții, precum și alte informații relevante despre acesta.
Beneficiarii care au decis finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de intervenții pentru clădirile incluse în listele-sinteză aferente Programului, din surse prevăzute în bugetele locale sau din alte surse legal constituite, au obligația să comunice Ministerului Dezvoltării, hotărârea adoptată în acest sens, în termen de 5 zile de la adoptare. Hotărârea stă la baza eliminării beneficiarilor aflați în această situație din lista-sinteză.
În termen de 10 zile de la îndeplinirea obligațiilor din lege beneficiarii încarcă în platforma digitală extrasul de carte funciară aferent.
Beneficiarii Programului trebuie să asigure instrumentarea seismică a clădirilor prin amplasarea de accelerometre digitale la ultimul nivel, la baza construcției și, opțional, în câmp liber, monitorizarea datelor înregistrate, precum și raportarea acestora către Ministerul Dezvoltării.
Instrumentarea seismică este obligatorie pentru următoarele clădiri incluse în Program:
- a) pentru clădirile de interes și utilitate publică existente cu înălțime mai mare de 15 m, situate în zone cu o valoare de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g;
- b) pentru clădirile cu destinație principală de locuință existente cu regim de înălțime peste P + 4E, situate în zone cu o valoare de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g.
În cazul achiziționării materialelor în vederea efectuării lucrărilor de construcții, precum și a utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcționale care necesită montaj, se transferă sume de la bugetul de stat doar după emiterea și însușirea de către persoanele abilitate a situațiilor care certifică lucrările executate ca urmare a punerii în operă a materialelor, respectiv a montării utilajelor și a echipamentelor tehnologice și funcționale.