Solplanet x AeroFix

Afaceri in crestere in comertul cu amanuntul, la debutul anului

Anul acesta a început cu o creștere a activității de comerț, semn încurajator pentru dezvoltatorii de spații comerciale.

În prima lună din an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amanuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a fost mai mare față de ianuarie anul trecut, conform celor mai noi date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, volumul a crescut atât ca serie brută cu 6,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,1%.

Ca serie ajustată, aceste creșteri au fost datorate vânzărilor de produse nealimentare (+9,2%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a urcat cu 1,1%.

Ianuarie 2024 comparativ cu decembrie 2023

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 17,2%.

Față de decembrie, în ianuarie au scăzut vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-22,2%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-14,0%) și vânzările de produse nealimentare (-13,9%).

Supermarket, in etapa de autorizare a construirii

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, cu 3,8%.

Aceasta s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,1%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,1%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus