Anul acesta a început cu o scădere a preţurile producţiei industriale pe total (piața internă și piața externă).
În ianuarie, comparativ cu aceeași lună de anul trecut, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 6%, după cum arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.
Comparativ cu ultima lună de anul trecut, în ianuarie 2024 preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,1%.
Pentru livrările pe piața internă, comparativ cu ianuarie 2023, prețurile au scăzut cu 8%, În același timp, pentru livările pe piața externă, prețurile au scăzut cu 0,1% față de ianuarie 2023, dar au crescut cu 0,46% față de decembrie 2023.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor în prima lună din acest an față de aceeași perioadă de anul trecut s-au înregistrat la:
* Fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice 24,49%
* Repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor 24,49%
* Fabricarea produselor din tutun 12,83%
* Captarea, tratarea şi distribuţia apei 12,24%
* Activităţi de servicii anexe extracţiei 12,11.
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă).
Sfera de cuprindere a indicelui preţurilor producţiei industriale este reprezentată de ansamblul produselor fabricate şi comercializate (la intern şi/sau export) de către operatorii economici.
Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA, cheltuielile de transport şi alte taxe pe produs.
Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1.700 de operatori economici.